EğitimÇarpan Ağacı Nedir, Nasıl Yapılır?

Çarpan Ağacı Nedir, Nasıl Yapılır?

15.06.2021 - 01:47 | Son Güncellenme:

Matematikte bazı işlemleri yaparken kolay yöntemler bulunur. Özellikle daha hızlı şekilde işlem yapabilmek için çarpan ağacı merak edilen konular arasında gelmektedir. Peki çarpan ağacı nedir, nasıl yapılır? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Çarpan Ağacı Nedir, Nasıl Yapılır

Söz konusu asal çarpanları olduğu zaman kolay yöntemler büyük bir öneme sahip hale geliyor. Bu doğrultuda özellikle çarpan ağacı merak edilen ve araştırılan bu konudaki yöntemler arasında gelmektedir. Bir sayı üzerinden kolayca çarpanlara ayırma yöntemi kapsamında çarpan ağacı öne çıkar.

Çarpan Ağacı Nedir?

Herhangi bir tam sayıyı çarpanlarına ayırmak suretiyle asal çarpanları ortaya çıkarabilme yöntemine çarpan ağacı denir. Özellikle asal sayıları bulma konusunda zorluk yaşayan öğrenciler için, çarpan ağacı oldukça kolay bir fırsat tanımaktadır. Aşamalı ve sıralı şekilde yapılacak yöntem sayesinde, kısa süre içerisinde bir tam sayının asal çarpanlarını ortaya çıkarmak mümkün.

Tıpkı bir ağacın dalları şeklinde yapılan çizim ile beraber, belirli bir sıralama doğrultusunda çarpan ağacı üzerinden işlem gerçekleşir. Bu işlem özellikle 1 ve 2 ile 3 basamaklı tam sayılar için büyük bir kolaylık vermektedir.

Çarpan Ağacı Nasıl Yapılır?

Merak edilen konular içerisinde çarpan ağacı üzerinden nasıl işlem yapılacağı geliyor. Bu konuda ters dönmüş ağaç şeklinde işlem gerçekleşmektedir. Bir ağacın tepesinde çarpanlara ayrılmış olan sayı, dallarında ise bu sayının çarpanları yer almaktadır.

Yani herhangi bir tamsayı öncelikle en üst kısma yazılır. Daha sonra ikili biçimde bu sayı üzerinden 2 dal aşağı doğru çekilir. Bu dalların ucuna tam sayının çarpanları yazılır. Ardından ortaya çıkan çarpanlar tekrar dallar eşliğinde ayrılır ve en son asal sayı kalana kadar işlem devam eder. Böylece kafa karışmadan ve kolay bir şekilde herhangi bir sayının asal sayılarını ortaya çıkarmak mümkün hale gelir.