EğitimCam Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır? Nerelerde Kullanılır?

Cam Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır? Nerelerde Kullanılır?

12.02.2022 - 13:59 | Son Güncellenme:

Cam; çok uzun zamanlardan beri pek çok nesnenin yapımında kullanılan hammadde olarak tanımlanabilir. Cam sanatı; endüstriyel açının dışında bir el sanatıdır. Cam sanatı; nesli tükenmeye başlayan sanatlar içerisinde bulunmaktadır. Bunun nedeni; atölyelerin azalması ve yeteri kadar ustanın yetişmemesinden kaynaklıdır. Fakat gün geçtikçe bu konuya olan ilgi artmaya başlamıştır. Peki, cam sanatı nedir, nasıl yapılır? Nerelerde kullanılır tüm detayları ile derledik.

Cam Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır Nerelerde Kullanılır

Genel olarak cam sanatı; bu sanattan etkilenen veya hobi edinmek isteyen kişiler tarafından araştırılmaktadır. Genel olarak süs eşyası yapımı için kullanılan ve çok zarif nesnelerden oluşan cam sanatı, pek çok kişiyi hayran bırakmaktadır. 

Haberin Devamı

 Cam Sanatı Nedir?

 Temel maddesi silisyum olan, yarı sayfam ya da sayfam biçme sahip, camların belli tekniklerle birlikte işlenmesi sayesinde ortaya çıkarılan eserlere, cam sanatı denir. Sıvı şekle getirilen ve belli kalıplar şeklinde çıkarılan, cam soğuma işlemi yapılarak kırılgan ve sert bir hale getirilmektedir. Bu maddenin kum içerisinde zengin bir şekilde bulunmasından ötürü genelde kumun yüksek ısılarda eritilmesiyle cam oluşturulmakta olup, şekiller verilmektedir. 

 Cam Sanatı Nasıl Yapılır? 

 Cam sanatı denildiği zaman akla gelen ilk durum; insan tarafından yapılan camlardır. İnorganik sıvı olan cam, insan eliyle işlendiği zaman kırılgan ve sert bir yapıya dönüşür. Bununla beraber cam; yanardağların patlamasıyla oluşan lavların, yanardağ eteklerinde soğumasıyla oluşur. Bunlar; doğal cam şeklinde isimlendirilmektedir. Bunun yanı sıra oluşan doğal camlar; yarı değerli taş şeklinde değerlendirilerek, süs eşyası haline getirilmektedir. 

Haberin Devamı

 Cam Sanatı Nerelerde Kullanılır?

 Antik çağlardan bu güne dek uzanan bir tarih ile cam sanatı, günümüz çapında da süs eşyası, inşaat sektörü, mutfak eşyaları ve ev eşyaları olarak pek çok alanda boy gösterir. Cam sanatı; bu alanlarda sık sık kullanılmakta olan bir sanattır.