EğitimBüzülme Nedir, Nasıl Olur? Fen Bilimlerinde Büzülme Örnekleri Nelerdir?

Büzülme Nedir, Nasıl Olur? Fen Bilimlerinde Büzülme Örnekleri Nelerdir?

02.06.2022 - 12:04 | Son Güncellenme:

Fiziksel açıdan genleşmenin zıttı olan unsur büzülme olarak bilinir. Yani herhangi bir maddenin ısı vererek daha küçük boyutlara ulaşmasıdır. Peki, büzülme nedir, nasıl olur? Fen bilimlerinde büzülme örnekleri nelerdir detayları ile derledik.

Büzülme Nedir, Nasıl Olur Fen Bilimlerinde Büzülme Örnekleri Nelerdir

 Genleşme ısı almak suretiyle daha geniş bir yapıya ulaşan maddeler üzerinden ele alınır. Tam tersi olarak büzülme ise maddenin ısı vermesi üzerinden küçük bir noktaya erişmesidir.

Haberin Devamı

 Büzülme Nedir?

 Bir maddenin öne çıkan fiziksel unsur ile birlikte daha küçük hacimlere ulaşması Üzülme olarak ifade edilir. Bu durum genelde bir maddenin ısı vermesi ile beraber ortaya çıkar. Böylece genleşmenin tam tersi olarak madde çok daha küçük boyutlara erişir.

 Büzülme Nasıl Olur?

 Bilindiği üzere genleşmede madde herhangi bir noktadan ısı alarak daha geniş hacimleri ulaşır. Ancak bunun tam tersi şekilde ısı vermek suretiyle madde soğur ve küçük boyutlara erişir. Yani ısı verdikten sonra maddenin soğuması üzerinden daha küçük hacme gelen madde büzülme yaşar.

 Fen Bilimlerinde Büzülme Örnekleri Nelerdir?

 Fen bilimleri üzerinden ele alındığı zaman kışın tellerin daha kısa boyuta ulaşması büzülmeye örnek olabilir. Çünkü bu noktada teller soğuma yaşar ve buna bağlı olarak daha fazla kısalır. Aynı zamanda kavanoz kapağının soğuk bir ortam içerisinde daha fazla sıkışması da en güzel örneklerden biridir. Çünkü genleşme yerine kavanoz kapağı küçülür ve büzülür. Sonuç olarak sıkışmaya şar.