EğitimBüyük İskender (Iıı. Alexandros) Kimdir? Kısaca Hayatı, Savaşları Ve Ölümü

Büyük İskender (Iıı. Alexandros) Kimdir? Kısaca Hayatı, Savaşları Ve Ölümü

18.02.2022 - 15:50 | Son Güncellenme:

Büyük İskender adını çoğu kişiye duyurmuş büyük hükümdarlardan bir tanesidir. Yaşadığı yıllar boyunca dünyanın büyük bir kısmını fethetmiştir. Büyük İskender (III. Alexandros) kimdir? Kısaca hayatı, savaşları ve ölümü hakkında tüm detayları derledik.

Büyük İskender (Iıı. Alexandros) Kimdir Kısaca Hayatı, Savaşları Ve Ölümü

Yaşadığı yıllar sürecinde tam 13 yılda dünyanın yarısını fethetmiş bir hükümdardır. Askeri kişiliği ve zekâsı oldukça büyük olan Büyük İskender’in arası diğer devletlerle de oldukça kötüydü. Diplomaside kötü olması birçok savaş yapmasına neden olmuştur.

Haberin Devamı

Büyük İskender (III. Alexandros) Kimdir?

Büyük İskender Makedon ve M.Ö. MÖ 356’da Yunanistan’ın Pella kentinde dünyaya geldi. 18 yaşında, Chaerone Savaşı’nda babasının emriyle askerlere öncülük etmiştir. Süvarilere öncülük etmesinin ardından 4 yıl sonra Hindistan’ın hükümdarını yendi. Birçok zafere katılan İskender, M.Ö. 323 yılında vefat etmiştir. Büyük İskender bir savaşçı olduğu için hayatının büyük bir kısmı savaşlarda geçmiştir. M.Ö. 334’te emrindeki 34 bin kişiden oluşan bir kalabalıkla İran’a bir sefer düzenledi. İran’ı Kocaçay’da yenen Büyük İskender, Asya’nın kapılarını açtı.

Büyük İskender (III. Alexandros) Savaşları

M.Ö. 334’te emrindeki 34 bin kişiden oluşan bir kalabalıkla İran’a bir sefer düzenledi. İran’ı Kocaçay’da yenen Büyük İskender, Asya’nın kapılarını açtı. Filistin’i de alan İskender, geri çevirmeden Mısır’a doğru yola çıktı. Zalim Pers egemenliğinden yıpranan Mısır halkı, İskender’i hemen kabul etti. Burada bozulmamış bir yerleşim düzeni kuran İskender, bu yerleşime İskenderiye adını vermiştir. Mısır’dan sonra gelişimini durdurdu ve İran’a geri döndü ve kendisine karşı savaşmak için asker topladı. İran’da Persleri deneyimleyen İskender, onları son derece kısa bir zaman diliminde ikinci kez yendi. Dünya tarihinin belki de en iyi deneyimi olan bu mücadele, Arbela Savaşı olarak biliniyordu.

Haberin Devamı

Büyük İskender (III. Alexandros) Ölümü

İskender İran’ı temizledikten sonra Hindistan Seferi için düzenlemelere başladı. MÖ 329’da Buhara’yı aldı. Buhara’nın zaferi ile Hindistan’ın bereketli topraklarına içte ve dışta girdi. Bu pasajla birlikte 13 yılda dünyanın büyük bir kısmına hakim olacak ana hükümdara dönüştü. Yüksek makamlara yükseldiğinde 20 yaşında olan İskender bir süre dünyayı kontrol etti. Büyük İskender 33 yaşında öldü. Ölümüne neden olan durumun nörolojik bir rahatsızlıktan kaynaklandığı düşünülmektedir. Fakat kaynaklara göre İskender’in ölümünün gizlenmek istendiği ortaya sürülen iddialar arasındadır. Halkı tarafından tanrı olarak kabul edilmesinin nedeni ise ölümünden sonraki uzun yıllar boyunca cesedinin bozulmamış olmasıdır. Ölümüne kadar dünyanın büyük bir kısmına sahip oldu ve Büyük İskender İmparatorluğu onun tarafından kuruldu.

Yazarlar