31.03.2021 - 02:22 | Son Güncellenme:
Kimya alanında ismi ile merak konusu oluşturan birçok terim bulunmaktadır. Bürette bu terimlerin başında gelmektedir. Fransızca kökenli bir terim olan büret, genellikle kimya alanında karşımıza çıkmaktadır.
Büret Nedir, Ne İşe Yarar?
Büret, bir sıvı ya da gazın hacmini ölçebilmemize imkân tanıyan ve kimyasal analizlerde kullanılan hassas bir laboratuvar aletidir. Görünüş olarak bir ucunda vana bulunan ve üzerinde derecelerin yazılı olduğu cam bir tüp şeklindedir. Büret küçük hacimli ve hassas ölçümler yapmak için sıkça kullanılır. Kimya laboratuvarlarının olmazsa olmaz materyalidir. Büretler özellikle titrasyon işlemlerinde kullanılır. En bilindik titrasyon işlemleri ise; çöktürme, asit-baz, indirgenme-yükseltgenme ve kompleksometrik yöntemleridir.
Büret Çeşitleri Nelerdir?
Büretler fiziksel özelliklerine, ölçüm hacimlerine ve başka türlü niteliklerine göre üç farklı türe ayrılmaktadır. Bunlar; dijital büret, cam büret ve otomatik büretlerdir.
Dijital Büret: Hassas ölçümlerin yapıldığı titrasyon işlemlerinde, sıvı ya da gazların doğru ve net bir şekilde ölçülmesine olanak tanıyan büret türüdür. Bu büretin en belirgin özellikleri şunlardır. Yapılan işlem daha kısa sürede tamamlanır, daha kolay bir yol izlenir, çok daha güvenilir bir sonuca ulaşılır ve daha işlevsel olarak kullanılabilir.
Otomatik Büret: Bir pompa aracılığıyla sıvıyı büret içerisinde hareket ettiren, damla kontrolü bulunan ve sızdırmaz özelliğe sahip olan bürettir.
Cam Büret: Diğer tüm büret çeşitlerinin yapısal olarak temelidir.
Onlar Türkiye'nin en çok bilinen isimleri. Şimdi ışıl ışıl yaşayan ünlülerin hayat yolculukları hep böyle başlamadı. Kimi kaset satarken söylediği şarkılarla keşfedildi, kimi inşaatlarda çalıştı. İşte ünlülerin ilk işleri...