04.07.2022 - 16:42 | Son Güncellenme:
Biyolojide segmentasyon, en kısa tanımıyla yarıklanma (bölünme) demektir. Segmentasyon sürecinde oluşan hücrelere de blastomer adı verilmektedir. Yumurta çekirdeği ve sperm çekirdeğinin birleşmesi sonucunda meydana gelen zigot bölünme yeteneği kazanmaktadır. Zigottan sonra başlayan mitoz bölünmelere yarıklanma denmektedir.
Biyolojide Segmentasyon Nedir?
Biyolojide segmentasyon, Yumurta çekirdeği ve sperm çekirdeğinin döllenmesi sonucu zigot oluşmaktadır. Üstün bölünme yeteneği kazanan zigot (döllenme)tan sonra ise mitoz bölünme meydana gelmektedir. Mitoz bölünmeye segmentasyon yani yarıklanma adı verilmektedir. Segmentasyon biyolojide segmentasyon döllenme sonucu meydana gelen zigottan sonra ise mitoz bölünme oluşmaktadır.
Segmentasyon Evresinde Gerçekleşen Olaylar Nelerdir?
Segmentasyon evresinde gerçekleşen oluşumlara blastomer denmektedir. Blastomerlerin boyutları yumurtanın taşımakta olduğu vitellüs miktarı ile sitoplazmadaki dağılıma göre farklılık göstermektedir. Segmentasyon evresinde;
Bölünmeler mitozla olduğundan blastomerlerin yapısıyla kromozom sayısı aynı olmaktadır.
Mitoz bölünme sonucunda hücre sayısı artar ve artışlar, 2-4-6-8-16-32 şeklinde devam eder. Hücreler arasında farklılıklar oluşmaktadır. Segmentasyondan sonra oluşacak farklılaşma şeklini zigot sitoplazmadaki faktörelerle blastomerlere dağılımı belirler.
Memeliler dışında bulunan telolesital tipi yumurtaya omurgalılar sahiptir. Bu da memeliler dışında bulunan omurgalılarda blastomerler aynı büyüklükte olmamaktadır.
Segmentasyon sırasında embriyo büyüklüğü artmamaktadır. Yumurta hücresi diğer hücrelerden daha büyüktür.