06.02.2022 - 16:43 | Son Güncellenme:
Bilişsel psikoloji, insanların nasıl düşündüğünü inceleyen bir psikoloji alanıdır. Bilişsel psikolojide düşünmenin algı, hafıza, dikkat, planlama ve dil gibi süreçlerle ilgili olduğu savunulur.
Bilişsel Psikoloji Nedir, Ne İşe Yarar?
Bilişsel psikoloji insanların nasıl düşündüğünün bilimidir. Dikkat, hafıza, algı, eylem planlama, hafıza ve dil gibi süreçler ile düşünmenin ilgi olduğu düşünülür. Bu bileşenlerin tümünün kişilerin kim olduğunu ve nasıl davrandığını şekillendirdiği savunulur. Bu kavramların bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde olması mümkündür. Bilişsel psikoloji, hem bilişsel sinirbilimini kapsar hem de geleneksel psikolojik yaklaşımı kapsar.
Bilişsel Psikoloji İlgi Alanları Nelerdir?
Bilişsel psikolojinin ilgi alanları yeni şeylerin öğrenilmesi, keşfedilmesi, bir şeylerin hatırlanması, hayal kurulması ve düşünme aktiviteleridir. Bilişsel psikoloji ile psikologların kişilerin bilgiyi nasıl anladıklarını, nasıl sakladıklarını ve bilinçlerine nasıl geri getirdiklerini inceler. Bilişsel psikolojinin kurucuları da Ulric Neisser ve George Miller'dır. Bilişsel psikoloji insanların düşüncelerini inceler ve bu düşüncelerinin nasıl ve nelere bağlı olduğuyla ilgilenir.