16.09.2021 - 16:52 | Son Güncellenme:
Hz. Muhammet (s.a.v) döneminde yapılan bağışların ya da malların yoksullara dağıtılması için ortaya çıkmış olan bir kurumdur. Sonrasında ise Beytülmal devlet hazinesi olarak görevini sürdürmüştür.
Beytülmal Nedir, Ne Zaman Kurulmuştur?
Beytülmal teşkilatının ilk kurulma döneminin Hz. Ömer zamanında olduğu söylenir. Ancak Hz. Muhammet döneminde de bu yapıya rastlamak mümkündür. Beytülmal ilk zamanlar mal evi şeklinde isimlendirilmiştir. Sonrasında ekonomi ve taşınır-taşınmaz malların artış göstermesi neticesinde hazine kurumu olarak görev almaya devam etmiştir.
Beytülmal önceleri Hz. Muhammet (s.a.v) döneminde bağış yapılması amacı ile kurulmuştur. Hz. Ömer döneminde ise bir teşkilat halini almış ve devlet hazinesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. İslam topraklarında genişleme olması ve gelirlerin artması Beytülmalin bir kurum olması gerekliliğini doğurmuştur.
Beytülmal Görevleri Nelerdir?
Devlet gelirlerinin toplanıp, harcamaların gerçekleştirildiği ve bunun yanında hakların ve borçların bağımsız olduğu kurumlara Beytülmal ismi verilmiştir. Beytülmal devlet hazinesi görevi ile kullanılmıştır. Müslümanların giderlerinin karşılanması ve sosyal toplum düzeninin sağlanması için Beytülmalde bulunan gelirler kullanılmıştır.
Hz. Ömer zamanında devletin hazinesine giren ve hazineden çıkan malların kayıtları tutulmuştur. Bunun yanında farklı eyaletlerde de merkeze bağlı Beytülmal açılmıştır. Hz. Ömer eyaletlere valiler atamış ve bu valiler Beytülmalden sorumlu olmuştur.