16.03.2021 - 04:13 | Son Güncellenme:
Bakteriyofaj kelimesi Antik Yunancadan gelen bir kelimedir. Yemek filinden türetilmiştir. Bu kelime genelde kısaltma haliyle kullanılmaktadır. Kelimenin kısaltılmış hali ise faj olarak adlandırılmaktadır.
Bakteriyofaj Nedir?
Bakteriyofaj isminden de anlaşılacağı gibi bakterilerle ilgili olan bir tanıma sahiptir. Bakterileri enfekte eden bir virüs çeşididir. Enfekte etmekten kasıt edilen durum bakterileri temizlemesidir.
Ökaryotları temizleyen virüsler bulunmaktadır. Bakteriyofaj da tıpkı bunun gibi içerisinde yapısal işlev ve çeşitlilik bulundurur. Bu sayede de virüsleri temizler. Bu virüs proteinden oluşur. İçerisinde proteinden oluşan kabuk barındırır. Aynı zamanda da genetik malzemeden oluşmaktadır.
Biyolojide Bakteriyofaj Özellikleri Nelerdir?
Biyoloji alanında bakteriyofoj virüsünün belirli özellikleri mevcuttur. Bu özellikleri iyi kavrayabilmek virüsün hangi alanda kullanıldığını da kavramaya yardımcı olacaktır.
Bakteriyofoj virüsünün özellikleri şöyledir:
Proteinden oluşan bir kabuk ve içinde yer alan genetik malzeme bulunur.
Bu genetik malzeme RNA veya DNA olabilir.
Genel olarak söylenmesi gereken 5 ya da 500 kilo baz çifti uzunluğunda bulunan çift sarmal olacak şekilde DNA geninden oluşur.
Büyüklük oranını ise genel olarak 20 ile 200 nm oluşturmaktadır.