13.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
AA
Özer, 850 bin derslikten sadece 198’sinde vaka ve yakın temas nedeniyle yüz yüze eğitime ara verildiğini belirterek “Vaka ve yakın temas nedeniyle yüz yüze eğitime ara verilen sınıf sayısı oldukça düşük. Bu şunu gösteriyor, şu anda Kovid-19 salgını ortamında en güvenli ortam okullardır. Milli Eğitim Bakanlığı olarak en son kapatılacak yerlerin okullar olduğu irademiz aynen devam etmektedir” diye konuştu. Özer, okullarda belirlenen kriterleri harfiyen yerine getirmeye çalıştıklarına, okul dışı ortamlarda da vatandaşların bunlara uymasının büyük öneme sahip olduğuna dikkat çekti.
Kalabalık sınıflar istisnai
Kamuoyunda sıklıkla tartışılan “kalabalık sınıflar” konusuna da açıklık getiren Bakan Mahmut Özer, “850 bin dersliğin yüzde 56’sında öğrenci sayısı 25’in altındadır. Bu dersliklerin yüzde 18’inde de 26-30 arasında öğrenci sayısı bulunmaktadır. Dolayısıyla kalabalık sınıflar istisnai bir durumdur, yaygın bir durum değildir” dedi. Şu anda 200’e yakın okulda önlemler çerçevesinde ikili eğitime geçildiğini açıklayan Özer, “Kalabalık sınıflar, ağırlıklı olarak arsa bulunamayan yerlerde veya depremdeki güçlendirme ve yıkım çalışmalarından kaynaklanan gecikmelerden ortaya çıkan geçici bir durumdur. İnşallah bakanlık olarak da süreci takip ediyoruz. Bu istisnai durumlarla ilgili de gerekli her türlü önlemi almaya devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
Hedef 250 tescile ulaşmak
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Mersin’de mesleki eğitim okullarında Kovid-19 salgınına karşı yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Mesleki eğitim okullarının Kovid-19 salgınında maskeden dezenfektana, yüz koruyucu siperlikten tek kullanımlık önlük ve tuluma kadar birçok ürün ürettiğini belirten Özer, Toroslar Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni de ziyaret etti. Mesleki teknik eğitimde ürünlerin inovatif şekilde geliştirilmesi, fikri mülkiyetle bağlantılı bir şekilde patent, faydalı model, marka ve tasarım tescilleriyle ilgili süreçlerin başladığını dile getiren Özer, fikri mülkiyette 2020’de 188 tescil aldıklarını söyledi. Fikri mülkiyette hedeflerinin 2021’de 250 tescil almak olduğunu aktaran Özer, şunları kaydetti:
“Mesleki teknik okullarımızda yıl sonu itibarıyla 250 ürünün tescilini almış olacağız. Türkiye’de mesleki teknik eğitim artık dönüşüyor. Bir taraftan eğitim, üretim, istihdam güçlenirken diğer taraftan da kalitesi sürekli artıyor, sektörle iş birlikleri güçleniyor, müfredat güncelleniyor ve iş verenlerle birlikte iş verenlerin ihtiyacı olduğu yeterlilikte insan kaynağı üretimiyle ciddi bir dönüşüm yaşıyor. İnşallah önümüzdeki günlerde de mesleki eğitimle ilgili açıklayacağımız paketlerle hem mesleki teknik Anadolu liseleri hem de mesleki eğitim merkezleri çok daha güçlü hale gelecektir.”