EğitimAyın Hareketleri Nelerdir? Ayın Hareketleri Dünyayı Nasıl Etkiler?

Ayın Hareketleri Nelerdir? Ayın Hareketleri Dünyayı Nasıl Etkiler?

03.06.2021 - 12:14 | Son Güncellenme:

Ay, aynı dünya gibi farklı şekillerde hareketler üstünden uzayda yaşamını sürdürür. Aynı zamanda dünyadan bakıldığı zaman farklı evreleri bazı nedenlerden dolayı görülebilir. Böylece ay devamlı değişik görünümler ile ortaya çıkar ve biz de ayın bu evrelerini fark ederiz. Ayın bu evreleri ile birlikte ayın nasıl hareket ettiğini, hangi özelliklere sahip olduğunu ve ayın dünya üzerindeki etkilerinin neler olduğunu sizin için derledik.

Ayın Hareketleri Nelerdir Ayın Hareketleri Dünyayı Nasıl Etkiler

 Ayın kendi ışık kaynağı olmamasından dolayı güneşten aldığı ışığı Dünya'ya yansıtır. Bu nedenden dolayı Dünya’dan bakıldığı zaman ay çeşitli şekillerde görünür. Ayın her gece çeşitli şekillerde görünebilmesine ayın evreleri adı verilir.

Haberin Devamı

 Ayın Hareketleri ve Dünya Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

 Ayın dönüşü ile birlikte Dünya üzerinde çok sayıda etkilerini de beraberinde getirir. Bu etkileri şu şekilde sıralamak mümkündür:

Ayın farklı hareketleri ve evreleri bulunur.

Ay tıpkı dünyada da olduğu gibi hareket halindedir.

Ayın üç çeşit hareketi bulunmaktadır.

Ay kendi ekseni çevresinde, Dünyanın etrafında ve bununla birlikte Güneş'in etrafında da döner.

Ay kendi ekseni çevresinde ve dünyanın etrafında dönüş işlemini yirmi yedi gün ve sekiz saat içinde tamamlar.

Ay evreleri yaklaşık bir şekilde yirmi dokuz günde tamamlanır ve buna bir ay denir.

Ay, Dünya etrafında bir kez döndüğü zaman, aynı biçimde kendi çevresinde de bir kez dönmüş olur.

Ayın Evreleri Nelerdir?

Haberin Devamı

 Ay’ın dört ana ve dört ara evresi dahil olmak üzere toplamda sekiz tane evresi bulunur. Özellikle ayın bahsedilen bu dört ana evresi bir hafta boyunca devam eder. Yeni ay, ilk dördün, dolunay ve son dördün evreleri Ay’ın ana evreleridir. Ay’ın iki ana evresi arasında geçen süre bir haftadır. Ayın evreleri şu şekilde sıralanabilir:

Yeni Ay Evresi: Ay’ın Güneş ile Dünya'nın arasında yer aldığı evreyi ifade eder. Bu evrede, Ay’ın Dünyadan görülmekte olan yüzü Güneş ışığı almaz. Bundan dolayı da Ay, Dünya üzerinden görülmez.

İlk Dördün Evresi: Güneş, Ay’ın Dünya’dan görülebilen yüzünün sağ tarafını aydınlatır. Bu evrede, Ay yarım daire şeklinde görülür.

Dolunay Evresi: Ay’ın Dünya’dan görülebilen yüzünün bütünü Güneş ışığı alır. Bu evrede ise Ay, parlak ve daire biçiminde görülür.

Son Dördün Evresi: Ay’ın Dünya üzerinden görülebilen yüzünün sol tarafı aydınlanır. Bu evrede ise Ay, yarım daire şeklinde görülür. Ay’ın ana evreleri arasında yer alan dört tane de ara evresi bulunur.