26.04.2021 - 16:46 | Son Güncellenme:
Ataşman kelimesi inşaat sektöründe yazışmalarda eklenen hesap çizim, döküman gibi eklere verilen isimdir. Ancak ataşman kelimesinin farklı anlamları da bulunmaktadır. Ataşman kelimesi ataşman defteri, ataşman çizimi olarak anlatılmaktadır.
Ataşman Nedir, Nasıl Alınır?
İhale durumunda metrajlanır hesaplanması, pozların belirlenmesi ve keşif oluşturulması işlemi yapılmaktadır. İmalata geçildiğinde ise projede çeşitli revizyon işlemleri olabilmektedir. Bunun dışında öngörülemeyen imalatlar olabilir. Metrajlandırılmamış olan işler meydana gelebilir.
Bu gibi sebepler neticesi ile keşifler ve projeler dışında bir takım işlemler ortaya çıkabilmektedir. Hakedişlerde bu tarz hesapta olmayan işler ve bu tarz dökümantasyonlar ataşman olarak isimlendirilmektedir.
Örneğin;
Proje dışı yapılan işler
Kazı dolgu nakliye işleri
Yevmiye fişi
Proje dışı imalatlar birer ataşman olarak isimlendirilir.
Ataşmana bağlı işler için yapılan her türlü çizim işi ise ataşman çizimi olarak isimlendirilmektedir.
Ataşman Defteri Nasıl Tutulur?
İnşaat esnasında yapılan bir takım işler, gereksiz hale gelen beton yapılar, toprak altı inşaatları, projenin dışında yapılan işler tespit ve benzeri tutanaklar, yerinde ölçü bilgileri, ölçülerin kontrolü mümkün olmayan işler ataşman defterine yazılır.
Ataşman defterleri üç nüsha olarak düzenlenmektedir. Bu işlemler kontrol mühendisleri tarafından yapılmaktadır. Ataşman da yapılan hesapların sonuçları ise yeşil deftere tutulmaktadır. Yeşil defterde bulunan proje kapsamındaki işler ile ataşman defterinde yapılan hesaplamalar birleştirilmektedir.
Sözleşmelere göre zamanında tutulması gereken yerinde ölçü, tartı ve buna benzer işler de ataşman defterine yazılmaktadır. Defterin her gün düzenli bir şekilde tutulması gerekir. Hazırlanan ataşman defterinin kontrol mühendisi ve şantiye şefinin imzalamasının ardından şube müdürünce de onaylanması gerekmektedir.