25.05.2021 - 01:51 | Son Güncellenme:
Türkiye jeolojik açıdan genç bir yapıya sahip olduğu için, yaygın olarak depremler yaşanmaktadır. Başta 99 depremi olmak üzere farklı yıllarda yaşanan depremler maddi ve manevi ciddi kayıplar oluşturdu. Tabii bu depremler ile beraber aynı zamanda artçı depremlerin ne olduğu merak edilen konulardan biridir.
Artçı Deprem Ne Demek?
Ana depremden sonra belirli aralıklarla meydana gelen depremlere artçı deprem denir. Bu depremler ana depremi göre çok daha az şiddete sahiptir. İlk başta yaşanan güçlü depremin ardından, yer altındaki tabakaların yerleşmesi sırasında küçük sarsıntılar meydana gelir. Ancak her ne kadar küçük olsa dahi, ana depremin hasar verdiği binaları yıkmak gücüne sahip olabilirler. Aynı zamanda ana depreme yakın ve hatta aynı şiddette dahi çıkabildikleri oluyor.
Artçı Depremler Nasıl Oluşur?
Yerin derinliklerinde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişim süreci içerisinde, farklı şiddetlerde depremler meydana gelir. Bu depremler ile beraber dünya tabakalarında katmanlar birbiri üzerinden geçer ve yerleşir. Böylece sarsıntılar oluşur ve deprem meydana gelir. Ancak bu yerleşim tek seferde tamamlanmaz.
Süreç içerisinde tabakalar birbiri arasında kayarken yerleşim devam eder. Böylece ana depremden sonra farklı zaman dilimleri içerisinde artçı depremler oluşur. Küçük yerleşimler dünya tabakasında meydana geldiği için, ana depreme göre daha küçük sarsıntılar ortaya çıkar. Üstelik bu artçı depremler o kadar fazladır ki, insanlar sadece belirli miktarını hisseder. Ana depremin ardından hissedilmeyen daha yüzlerce artçı deprem yaşanır. Böylece yeraltındaki tabakalarda yerleşim süresince artçı depremler değişik şiddetlerde devam eder.