EğitimAnayasanın İlk 3 Maddesi Nedir? Ne Zaman Belirlenmiştir?

Anayasanın İlk 3 Maddesi Nedir? Ne Zaman Belirlenmiştir?

27.03.2022 - 03:08 | Son Güncellenme:

Anayasa'nın ilk üç maddesi değiştirilemez maddeler olarak öne çıkar. Aynı zamanda ülkenin bütünlüğünü korumak amaçlı en önemli maddeler olduğunu söylemek mümkün. Peki, Anayasanın ilk 3 maddesi nedir? Ne zaman belirlenmiştir detayları ile derledik.

Anayasanın İlk 3 Maddesi Nedir Ne Zaman Belirlenmiştir


Kurtuluş Savaşı ile beraber cumhuriyetin ilanı üzerinden Anayasa'nın ilk üç maddesi önemli bir yere sahip-tir. Ülkenin temel özelliklerini ve özgürlüğü ile bağımsızlığını korumak maksatlı en önemli maddeler olarak öne çıkar.

Anayasanın İlk 3 Maddesi Nedir?

En çok merak edilen konular içerisinde Anayasa'nın ilk 3 maddesi geliyor. Çünkü devamlı olarak dile getiri-len bu maddeler, anayasa kapsamında değiştirilemez maddelerdir.

- Türkiye Devleti bir cumhuriyettir.
- Türkiye Cumhuriyeti toplumun huzuru, Milli dayanışma ile adalet anlayışı içerisinde, insan haklarına say-gılı ve Atatürk Milliyetçiliğine bağlı, demokratik, laik ve sosyal bir devlettir.
- Türkiye Devleti ülkesi ve milleti ile bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bu şekilde yukarıda öne çıkan üç maddesi değiştirilemez maddelerdir. Bu sebepten dolayı ülkenin bütünlü-ğüne ve bağımsızlığını koruma noktasında, en önemli hususlar olduğunu söylemek mümkün.

Anayasanın İlk 3 Maddesi Ne Zaman Belirlenmiştir?

1923 yılında Cumhuriyet'in ilan edilmesi ile beraber anayasa üzerinden çalışmalar başladı. Bu doğrultuda 20 Nisan 1924'te senesinde anayasa maddeleri üzerinden tamamlandı. Böylece öne çıkan bu maddeler ile beraber Anayasa'nın ilk üç maddesi belirlenmiş oldu. Bu maddeler değiştirilemez madde olarak yerleşti. Kanun numarası ise 491 sayılı kanun olarak öne çıktı. 9 Kasım 1982 yılında yayınlanan anayasa ise günü-müzde hala yürürlüktedir. Bu doğrultuda 1924 yılından bu yana, anayasa içerisindeki ilk üç madde değişti-rilmemiştir ve değiştirilemez. Çünkü anayasanın 4. maddesi ilk 3 maddenin değiştirilemeyecek olması yö-nünde bir garanti sunar. Böylece Türkiye bir Cumhuriyet devlet olarak, laik, demokrat ve sosyal bir devlet şeklinde değerlendirilir.