23.10.2021 - 12:05 | Son Güncellenme:
Derinin pigmentini kaybetmesi sonucunda oluşan alaca hastalığı bir cilt hastalığıdır. Alaca hastalığında cilt üzerinde beyaz lekeler meydan gelir. Bu hastalığın tam olarak neyden kaynaklandığı bilinmese de bazı tedavi yöntemleri vardır.
Alaca Hastalığı Nedir, Neden Olur?
Alaca hastalığı deri ve mukozalarda beyaz renkli yamalarla seyreden bir cilt hastalığıdır. Toplumun ortalama olarak %1-2'sini etkilemektedir. Alaca hastalığının kesin sebebi bilinmemekle birlikte daha çok genetik faktörlerle ortaya çıktığı söylenebilmektedir.
Bu hastalıkta kişinin derilerinde renk veren hücrelerin kaybı meydana gelmektedir. Bu da genellikle hastaların yüz, el ve genital bölgelerinde oluşmaktadır.
Alaca hastalığı vücutta derinin altında bulunan pigment hücrelerinin görevlerini yerine getiremeyerek pigment üretiminin durmasıyla oluşmaktadır. Bu duruma maruz kalan bölgelerde beyaz ya da açık renkli lekeler ortaya çıkmaktadır.
Alaca Hastalığının Diğer İsmi Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Alaca hastalığının diğer adı Vitiligo'dur. Halk arasında alaca hastalığı olarak bilinmektedir.
Vitiligo hasatlığının tedavisinde amaç yeterli derecede üretilemeyen pigmentlerin telafi edilmesini sağlamaktır. Bu telafi sürecinde hastaya ışık tedavisi (fototerapi) uygulanmaktadır.