25.04.2021 - 20:27 | Son Güncellenme:
Açısal hız ile çizgisel hız konuları birbirine çok fazla karıştırılır. Açısal hız dairesel şekilde harekette bulunan cisimlerin birim zamanda taranan açısına verilen isimdir. Çizgisel hız ise bir cisim birim zamanda kat ettiği yol olarak ifade edilebilir.
Açısal Hız Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Açısal hız, cisimlerin birim zamanda açısal şekilde yer değiştirme miktarıdır. Bu hız vektörel hız olarak bilinmektedir. Cisimlerin eksenlerdeki dönüşleri ile hızlarını ifade etmektedir.
Açısal hızlarda Sl birim radyan/saniye şeklinde ifade edilir. Fakat farklı birimler ile de ölçüldüğü olmaktadır. Örneğin açı/saniye, açı/saat şeklinde de ölçülebilmektedir. Açısal hız bazen omega yani ω sembolü ile gösterilirken bazen de Ω sembolü ile gösterilmektedir.
Açısal hız yönleri çoğunlukla dönüş düzlemine düz bir şekilde olmaktadır. Bu düzlem sağ el kuralı ile kolay bir şekilde bulunabilmektedir.
Açısal Hız Neye Göre Değişir?
Açısal hız hesaplamaları genellikle bir merkez noktaya göre yapılmaktadır. Öncelikle merkezden açısal hızı hesaplanacak olan noktaya bir çizgi çekilmesi gerekmektedir. Bundan sonrasında ise cismin hızı düzlemde bileşenlerine ayrılmaktadır. Eğer cismin karşı bir bileşeni bulunmuyorsa o zaman cismin çember oluşturacak şekilde döndüğü söylenir.
Dikey saptırıcı bileşen bulunmuyorsa o zaman cisim merkezden düz çizgi oluşturarak ilerleyecektir. Yarıçapa bağlı olan hareket parçacıkları cismin hareket yönüne etki etmemektedir. Bu nedenle açısal hız hesaplamalarında oluşan yarıçapın yönü hesaplamalara dahil edilmemektedir.
Açısal hız, dik olan hareketler ile meydana gelmektedir. İki boyutlu olan hareketlerde hız her zaman tek sayı olarak bulunur. Bunun yanında yönü de bulunmaz. İki boyutlu olan bir harekette açısal hız işaretleri eksenin değişmesi ile değişmektedir.