21.04.2021 - 15:05 | Son Güncellenme:
Acil durum terimi sadece doğal afetleri kapsamaz. Bunun dışında iş yerinde yaşanabilecek her türlü kaza ve yaralanma, kalp krizi ve trafik kazaları da ''acil durum'' olarak tanımlanır.
Acil Durum Nedir?
Can ve mal kaybının yaşanabileceği, birden fazla kişinin olumsuz etkilendiği kazalar, afetler ve yaralanmaların tamamına acil durum denir. Bu terim İngilizcedeki ''Emergency'' sözcüğünün Türkçe karşılığıdır. Bu terim 1999 yılından bu yana hem trafikte hem de çeşitli kurumlarda kullanılmaktadır.
İş sağlığı ve güvenliği kapsamında verilen eğitimlerde acil durumlarda neler yapılması gerektiğine dair ayrıntılı bilgiler verilir.
Acil Durum Planı Nasıl Yapılır?
Acil durum planı tüm kötü ihtimaller göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır. Örneğin yangın için farklı deprem için farklı planların hazırlanması gerekir. Çalışanlar yangın çıkışlarının ve merdivenlerinin nerede olduğuna dair bilgilendirilmelidir.
Günümüzde acil durum planlarının çok daha hızlı bir şekilde tatbik edilmesini sağlayan birçok uygulama vardır. Tüm personeller bu uygulamaları cep telefonlarına indirerek güvende olup olmadıklarını mesai arkadaşlarına bildirebilir.
Deprem için en yakın toplanma alanı belirlenir ve herkesin güvenli bir şekilde orada toplanması sağlanır.
Acil Durum Planı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Acil durum planı can ve mal kaybını en aza indirgemek için hazırlanır. Bu nedenle acil durumlar için hazırlanan planların mevzuata uygun olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.