EğitimAçık lise kararı olumlu etkiledi! Derslerin önemi arttı

Açık lise kararı olumlu etkiledi! Derslerin önemi arttı

12.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İlk dönem biterken eğitimcilerin izlenimlerine göre bu yıl sınavlar kalktığı için ilkokullarda öğretmenlerin öğrencileri gözlemleyip, ölçme yapması kolay olmadı. Açık liseye geçişlerin zorlaşması ise derslerin önemsenmesini sağladı.

Açık lise kararı olumlu etkiledi Derslerin önemi arttı

AYSEL BOZAN YILMAZ- Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında, 2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk dönemi 19 Ocak’ta sona eriyor. Yaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1.2 milyon öğretmen cuma gününden itibaren iki haftalık ara tatile girecek. İlk yarı yılda okullarda pek çok yenilik hayata geçirildi. Öğrenciler ülke genelinde ortak sınavlara girdi, liselerde sınıfta kalma geri geldi, ilkokullarda sınavlar kaldırıldı, Türkçe’de geçme notu 70 oldu, açık liseye geçişe sınırlama getirildi, sınıf annesi uygulaması kaldırıldı. MEB bu değişikliklerin yanı sıra kapsamlı müfredat değişikliğine hazırlanırken alınan kararların eğitime yansımasının nasıl olduğunu eğitimcilere sorduk. Genel izlenimler şöyle:

Haberin Devamı

‘Etkin kaynaklara ihtiyaç var’

Hatice Yılmaz (Oğuzkaan Koleji Eğitim Koordinatörü): Bu yıl önemli sistem değişiklikleri yaşadık, yaşamaya da devam edeceğiz. İlkokullarda artık yazılı sınav yok, ölçme değerlendirme gözleme dayalı yapılıyor. Ancak kalabalık sınıflarda öğretmenlerin öğrencilerini tam anlamıyla gözlemlemesi ve doğru ölçme değerlendirme yapması oldukça zor. Ortaokula geçtiklerinde öğrencilerin gelişimleri görülecektir. Bu konuda öğretmenlerin elini güçlendirecek daha etkin kaynaklara ihtiyaç var.

Liselerde üçten fazla dersten başarısız olanların sınıf tekrarına düşmesi yönünde karar alındı. Öğrencilerin sınıf tekrarına düşmemeleri için liselerdeki ölçme ve yönlendirme komisyonları, yönetmeliğe göre bu günlerde toplanıp gerekli önlemleri almalı. Ancak önleme yönlendirme komisyonlarının her yazılı döneminden sonra toplanmaları etkinliklerini artıracaktır, toplantılar dönem sonlarına bırakılmamalı. Açık liseye geçişler de zorlaştırıldı. Uygulama öğrencilerin derslerini önemsemesi sonucunu doğurdu.

Haberin Devamı

İlkay Gül (Sınıf Öğretmeni): İlkokulda sınav kaldırıldı. Kazanım değerlendirme ölçeklerimiz var ona göre öğrencileri değerlendiriyoruz. Derslerde bunları takip etmek ayrıca sonra bunları ölçeklere işlemek epey mesai alıyor. Öğretmenin yükü arttı. Sınıf annesi uygulaması da kaldırıldı. İlkokul birlerde iletişimde sıkıntımız yok ama daha büyük sınıflarda sınıf annesi, veli ile öğretmen iletişimini sağladığı için uygulamanın biraz zararını gördük.

‘Yazıları okunmuyor’

Fatih Çapraz (Ortaokul Öğretmeni): Çocuklar yazılı sınavlarda kendilerini ifade etmekte, paragraf yazmakta zorlandılar. Birer cümlelik cevaplar verdiler. Türkçe ve İngilizce öğretmenlerinin sırtına çok yük bindi. Sınavların artması, sınava giremeyenlerin telafileri derken iş yükü katlandı. 

Necmettin Kısa (Ortaokul Öğretmeni): Ortak sınavlarda çoktan seçmeli sorular vardı. Açık uçlu soruları destekliyoruz. Öğrencilerin kendilerini ifade etmelerini sağlayacaktır. Sınav kağıtlarını okumak kolay olmadı. Öğrencilere ‘Burada ne yazdın?’ diye sorduk. Cep telefonu yasağına uyulsa da bazı öğrenciler akıllı saatle yasağı deldi.