Eğitim30 Yıl Savaşları Nedir? Kısaca Tarihi, Önemi, Maddeleri, Nedenleri Ve Sonuçları

30 Yıl Savaşları Nedir? Kısaca Tarihi, Önemi, Maddeleri, Nedenleri Ve Sonuçları

22.03.2022 - 16:36 | Son Güncellenme:

Otuz Yıl Savaşları, 1618 ve 1648 yılları arasında Orta Avrupa’da Protestan ve Katolik devletlerin birbirleri ile savaşmalarına verilen isimdir. Savaşlar ise, Vestfalya Antlaşması ile sona erer. Otuz Yıl Savaşları, 1618 yılında başlayarak 1648 yılında sona erdi. Bazı Avrupa devletleri otuz yıl içinde savaşa katılarak, mağlup olmuş ve savaştan da çıkmışlardır. 30 Yıl Savaşları nedir sizler için derledik.

30 Yıl Savaşları Nedir Kısaca Tarihi, Önemi, Maddeleri, Nedenleri Ve Sonuçları

Otuz yıl savaşları, 17. yüzyılda ortaya çıkan savaşların içerisinde yer alır. 1618 ve 1648 yılları arasında Hristiyanlığın Avrupa kıtasında ki mezhep kavgaları nedeni ile bu savaşlar meydana gelir. Aynı zamanda bu savaşa pek çok devlet katılmıştır.

Haberin Devamı

30 Yıl Savaşları Nedir? 

30 yıl savaşları İspanya krallığının bazı yeni mezheplere karşı olması sonucunda Protestan Krallarının galibiyeti ile de sonuçlanır. Bu savaşların temelinde ise, Katolik ve Protestan mücadelesi yer alır. Savaşan devletlerin genelinde dini siyasi amaçlar için açılmış olan bazı savaşlar görüldü. Aynı zamanda kutsal Roma Cermen İmparatorluğuna bağlı olan prenslikleri farklı taraflarda yer alması sonucunda iç savaş özelliği taşıyan savaşların içinde yer alır. Otuz Yıl Savaşları ise, 1648 yılında Protestanların kazanması sonucunda sona ermiştir. Daha sonra ise, Vestfalya Antlaşması gerçekleştirilerek; savaş sonucunda kutsal Roma Cermen İmparatorluğu da küçük devletlere ayrılmıştır.

Haberin Devamı

Otuz Yıl Savaşlarının Nedenleri

Otuz yıl savaşları, dini kökenli savaşlarının içinde yer alır. Katolik kutsal imparatorluğuna karşı olan Protestan Alman prenslerinin de mücadelesi şeklinde ortaya çıkmıştır. Bu savaşların dini nedenlerle başladığı Bourbon ve Habsburg mensuplarının da bu savaş içindeki rolü de oldukça fazladır. Bu dönemde ise, yasaklanan kilise mallarının kamulaştırılmasına Protestan prenslikler aracılığı ile karşı çıkılması sonucunda meydana gelmiştir. Bunlara karşı büyük ve şiddetli tedbir almaları savaşın başlaması için de büyük bir rol oynadı.

Otuz Yıl Savaşlarının Sonuçları

Otuz yıl savaşları sonucunda kutsal imparatorluklar yıkıldı ve bu savaş ile birlikte salgın ve kıtlık gibi nedenlerden dolayı yüzlerce insanın ölümü ile sonuçlandı. En önemli siyasi sonucu ise, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğunun çok büyük bir karmaşaya sürüklenmesine neden oldu. Aynı zamanda 19. yüzyılda Almanya İmparatorluğu kurulana kadar Fransa'nın üstünlüğü ve Almanya'nın bölünmüşlüğü kabul edilmiş oldu. Bunun sonucunda da İspanya gerileme sürecine girdi. Aynı zamanda 60 yıldır egemenliği altında bulunan Portekiz bağımsızlığına da kavuştu. Aynı zamanda Hollanda'da kendi bağımsızlığını da ilan etmiş oldu. Avrupa'nın geçirmiş olduğu en son büyük savaşı ise, Otuz yıl savaşı oldu. Savaşa karşı her zaman Protestanları destekleyen Katolikler devletlerin çıkarlarını dini amaçlarını gerçekleştirmek için kullandı. Bu bakımdan uluslararası ilişkiler sırasında Vestfalya ile diplomatik bakımdan önemli temelleri de atılmış oldu.