22.03.2016 - 10:41 | Son Güncellenme:
Günümüzde eğitim ve öğretim oldukça önemli bir yere sahiptir. Küçük yaşlarda başlayan eğitim ve öğretim hayatını, ilerideki hayatımızda bir meslek edinip geçinebilmek için büyük ölçüde bizlere yardımcı olmaktadır. Eğitim ve öğretim alanında da yıllar içerisinde büyük değişiklikler geçirmiştir. Büyük ölçüde de gelişmiş olduğu görülmektedir. Yapılan birçok değişikliklerden büyük bir çoğunluğu yapılmakta olan sınavlar üzerinde olmuştur. Değişmeye de devam etmektedir. Sınavlarda ve eğitim öğretim alanında gelinen son nokta şu şekildedir.
İlkokul 8 yıl değil; ilk 5 yılı ilkokul olmak üzere sonraki 3 yıl ortaokul olarak değiştirilmiştir. Ortaokul dan sonra girilen SBS yani Seviye Belirleme Sınavı ise TEOG sınavı olarak değiştirilmiştir. Artık öğrenciler liseye girmek için TEOG sınavına girmektedirler. Lise belirlemesinden sonra 4 yıl devam edecek olan lise hayatı üniversite için bir alt yapıdır. Üniversiteye girebilmek için liseden mezun olmak gerekmektedir. Mezun olduktan sonra YGS sınavı yani açılımı ile Yükseköğretime Geçiş Sınavına girilmektedir.
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
Üniversite sınavı iki aşamada gerçekleşmektedir. Birincisi YGS sınavı diğeri ise LYS yani açılımı ile Lisans Yerleştirme Sınavıdır. Ancak üniversite sınavının birinci aşaması olan YGS sınavından sonra bir üniversiteye girebilmek mümkündür. Bu sınavla girilecek üniversiteler 2 yıllık bölümlerden oluşmaktadır. Bu iki yıllık bölümleri genellikle meslek lisesinden mezun olanlar tercih etmektedir.
Sizler için bu yazımızda YGS sınavı hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatmış bulunmaktayız. YGS sınavı 3 ayrı alan üzerinden değerlendirilmektedir. Sayısal dediğimiz temel matematik ve fen bilimleri kısmını içeren bölüm, eşit ağırlık dediğimiz temel matematik ve Türkçe kısmından oluşan bölüm ve sözel dediğimiz Türkçe ve sosyal bilimler kısmından oluşan bölümler ayrı olarak puanlanmaktadır.
YGS Başvurusu Nasıl Yapılır?
YGS sınav başvurusu yapabilmek için ilk olarak ÖSYM resmi sitesine giriş yaparak başvurular bölümünde bulunan ÖSYS seçeneğine tıklayarak açılacak olan sayfadaki başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. Başvuru formunu doldurduktan sonra sınav ücretini anlaşmalı bankalara ödeyerek sınava giriş belgenizi oluşturmanız gerekecektir. Başvuru işlemini yaptığınız sayfadan başvurunuzu görüntüleme bölümünde bulunan yazdır butonuna tıklayınız. Böylelikle aldığınız çıktı sınav giriş belgenizi olacaktır. Sınava bu belge olmadan giriş yapabilmeniz mümkün değildir.
Aşağıda sizler için bu alanların puanlama sisteminden biraz bahsetmiş bulunmaktayız:
YGS 1 ve YGS 2 – Sayısal ağırlıklı olan kısımıdır. Buradan Temel Matematik ve Fen Bilimleri netlerinizi görebilirsiniz.
YGS 3 ve YGS 4 – Sözel ağırlıklı olan kısımıdır. Buradan Sosyal Bilimler ve Türkçe netlerinizi görebilirsiniz.
YGS 5 ve YGS 6 – Eşit ağırlıklı olan kısımıdır. Buradan Türkçe ve Temel Matematik netlerinizi görebilirsiniz.
Sınav sonucunda bu şekilde gördüğünüz bölümler toplanarak ham YGS puanınızı oluşturur.
YGS puan hesaplama işlemlerini yapan birçok internet sitesi bulunmaktadır. İnternet üzerinden hesaplama yapacağınız YGS puanlarına okul puanınız eklenmemiş olacaktır. Sınav sonuçları sınavdan 1 hafta veya 1.5 hafta içerisinde açıklanacaktır. Açıklandığı zaman ÖSYM'NİN sonuçlar için oluşturmuş olduğu resmi sayfayı kullanarak sonuçlarınızı görebilirsiniz.
2016 YGS sonuçları ÖSYM Mobil uygulamasında!
ÖSYM tarafından 13 Mart'ta yapılan YGS sınav sonuçları ÖSYM Mobil Android ve ÖSYM Mobil iOS uygulamaları ile de öğrenilebiliyor. ÖSYM üniversite adaylarının YGS sınav sonuçlarını cep telefonları üzerinden öğrenebilmelerini sağlayan mobil uygulamaları kullanıma sundu. Adaylar ÖSYM Mobil uygulamasını ücretsiz olarak indirebiliyorlar
2016 YGS sınav sonuçları ÖSYM Mobil uygulaması üzerinden öğrenilebilecek. ÖSYM resmi mobil uygulaması ÖSYM Mobil'i kullanıma sundu. Bu uygulama sayesinde Android ve iOS işletim sistemli akıllı telefon kullanan üniversite adayları girdikleri YGS sınav sonuçları sorgulamasını yaparak YGS sonuçlarını kolaylıkla öğrenebilecekler.
ÖSYM MOBİL NEDİR?
ÖSYM Mobil, öğrencilerin yanlarında bilgisayar olmadığı durumlarda cep telefonu üzerinden sınav sonuçlarına erişebilmelerini sağlayan ücretsiz bir mobil uygulamadır.
Kullanıcıların neredeyse tüm işlemlerini mobil cihazları üzerinden gerçekleştirmelerine olanak sağlayan ÖSYM Mobil sayesinde, kurumun yaptığı başta ALES, ALS, TUS, DGS, YDS, LYS, YGS olmak üzere tüm sınav sonuçlarına ulaşılabiliyor. Ayrıca uygulama sayesinde sınav başvuruları da yapılabiliyor.
ÖSYM MOBİL UYGULAMASI NASIL KULLANILIR?
Öğrencilerin sınav sonuçlarını cep telefonları üzerinden öğrenmelerini sağlayan ÖSYM Mobil uygulamasına üç farklı ekrandan giriş yapılabiliyor. Bunlar;
1- TC Kimlik Numarası ile giriş yaparak,
2- YU Numarası ile giriş yaparak (KKTC Uyruklu, Yabancı Uyruklu veya Uyruksuz aday numaraları),
3- Aday İşlemleri Sistemi'nde (AİS) tanımlı şifreleri ile giriş yapabilecekler.