Eğitim150 Sayısının Asal Çarpanları Nelerdir Ve Nasıl Bulunur?

150 Sayısının Asal Çarpanları Nelerdir Ve Nasıl Bulunur?

03.05.2021 - 17:10 | Son Güncellenme:

Matematik konuları, her öğrenci için zorlayıcı konulardır. Bu yüzden detaylı öğrenmek için bol bol tekrar ve pratik yapılmalıdır. Ayrıca sınav dönemlerinde konular tekrar edilmeli ve yeterli soru takviyesi ile bilgi desteklenmelidir. Birçok öğrencinin kafasının karışmasına neden olan matematik konularından biri de asal çarpanlardır. Asal çarpanlar konusu için öncelikle bir temel oluşturulmalıdır. Peki 150 sayısının asal çarpanları nedir? 1502nin asal çarpanları nasıl bulunur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

150 Sayısının Asal Çarpanları Nelerdir Ve Nasıl Bulunur

Asal çarpanlar konusu, hem zor hem eğlendiri matematik konularından biridir. Bu yüzden de sık sık araştırılır. Asal çarpanlar konusu, matematikçiler ve öğrenciler tarafından mutlaka öğrenilmelidir. Özellikle sınava girecek olan kişiler bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları gerekir.

150 Sayısının Asal Çarpanları Nelerdir ve Nasıl Bulunur?

Asal çarpanlar konusu, zor olduğu kadar bulması zevkli olan konulardandır. Ancak asal çarpanları bulabilmek için öncelikle temel konu olan asal çarpan nedir iyi bilinmelidir. Aksi halde asal çarpanlar elde edilemez.

Asal sayısı kısaca açıklayacak olursak; 1 ve kendinden başka tam böleni olmayan sayılardır. Yani asal sayılar 1 rakamı ve kendi dışında hiçbir sayı ya da rakama bölünemezler. Mutlaka kalanı olan sayı elde edilir. Asal çarpan nedir bakacak olursak; bir sayının asal sayılara bölünerek elde edilen sonucudur. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için verilen sayı ilk olarak en küçük asal sayıdan başlanarak sonuç 1 kalacak şekilde bölünür.

Şimdi 150 sayısını asal çarpanlarına ayıralım;
150/2 = 75
75/3 = 25
25/5 = 5
5/5 = 1

Evet, 150 sayısını sonuç 1 kalacak şekilde asal sayılara bölmeye devam ettik. Bu durumda elde ettiğimiz asal çarpanlar 2, 3, 5, 5'tir. Yani 150'nin asal çarpanları;
150= 2 x 3 x 5 x 5