30.03.2017 - 03:44 | Son Güncellenme:
Özel Tınaztepe Hastanesi perinatoloji konsültan hekimi Prof. Dr. Serkan Güçlü, gebelik öncesinde ve sonrasında meydana gelen rahatsızlıkların bazı risklere yol açabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Güçlü, özellikle kronik rahatsızlığı olan kişilerin gebelik öncesinde ‘riskli gebelik’ durumuna karşı mutlaka bir uzmana başvurmalarını hatırlatarak yüksek riskli gebeliklerin yakın takip edilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Güçlü, şu bilgileri verdi:
Diyabet, guatr
“Gebe kalmadan önce şeker, guatr, yüksek tansiyon gibi bir kronik hastalığınız varsa, 18 yaş altı ya da 35 yaş üstü bir gebeliğe sahipseniz, aşırı zayıf ya da kiloluysanız, ilaç kullanıyorsanız riskli gebeliğiniz var demektir. Bazen de bu bahsedilen problemler gebeliğin etkisiyle ortaya çıkabilir. Gebelikte kanama yaşayabilirsiniz. Bütün bu durumlar sizi riskli gebelik kategorisine sokar. Daha önce geçirdiğiniz gebeliklerde herhangi bir sorun yaşadıysanız (erken doğum, suların erken gelmesi, plasenta previa, ablasyo plasenta, gebelik zehirlenmesi) mevcut gebeliğiniz de riskli gebelik kategorisinde değerlendirilir. Ardından gerekli olan tedaviye başlanır.”
İleri tetkik
Prof. Dr. Güçlü, hamilelik planlandığında mutlaka bir uzmana başvurulmasının önemine dikkat çekti. Güçlü, “Gebelik planlayan veya gebe kalan kişide altta yatan bir hastalık varsa ilk önce buna yönelik tedavi uygulanır. Yüksek riskli gebelerde duruma göre bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan veya kordon kanından örnek alınması gibi ileri tetkikler uygulanır. Bu uygulamaların dışında kan ve idrar tahlili veya ultrason incelemelerine gerek duyulabilir” diye konuştu.