EgeYaz sıcağında kalbe dikkat!

Yaz sıcağında kalbe dikkat!

14.07.2018 - 00:25 | Son Güncellenme:

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Gürçınar, sıcaklarda kalp rahatsızlığı riskinin arttığını belirtti, “Güneşte kalmayın. Bol sıvı tüketin” uyarısında bulundu.

Yaz sıcağında kalbe dikkat

Özel İzmir Gazi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Gürçınar, kalp ve damar hastalarının yaz mevsiminde daha fazla dikkat etmesi gerektiğini belirtti, “Sıcak havada özellikle kan devir daiminin vücutta artmasıyla kalp daha hızlı çalışır, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon ve ciddi darlıkların kalp krizine çevirmesi gibi riskler taşır. Yaz döneminde insan vücudunun daha fazla sıvı kaybetmesinden dolayı kalp daha fazla çalışmaya başlar” dedi. Dr. Gürçınar kalp hastalığı olanlara şu tavsiyelerde bulundu:

Haberin Devamı

Yapılması gerekenler

“Yaz aylarında hava sıcaklığı çok önemli olacağından bu hastalar güneş altına çıkmamalı. Bununla birlikte hastaların sıvı ve su tüketimi kontrollü ve dengeli bir şekilde olmalı. Sadece su tüketimi değil aynı zamanda mineral kaybı olacağı gibi soda gibi sodyum klorür ve potasyum tuzları içermeyen sıvılar tercih edilmeli. Vücut susuz bırakılmamalıdır.
Ortalama 2-3 litre arasında aksi belirtilmedikçe su içilmesi uygun olacaktır. Bununla birlikte sabah ve akşam serinliğinde yürüyüş ve egzersizler yapılmalıdır. Terlemeye müsaade edilmemelidir. Klima önemli bir sorundur. Direk karşısında serinlemek tehlikeli olacaktır.”

Soğuk duş almayın

Soğuk suya girmenin bilindiğinin aksine yanlış bir karar olduğunu kaydeden Dr. Gürçınar, “Sıcak havalarda insanlar serinlemek için soğuk suya girmeyi tercih ediyor, fakat bu doğru bir karar değil. Soğuk suya girildiğinde vücut kış ayındaymış gibi kendini korumaya alacaktır. Böylece vücut içerisindeki sıvı ve hareket duştan sonra artacaktır, özellikle kalp rahatsızlığı olanlarda rahatsızlık yaratacaktır. Bu bakımdan özellikle bu hastalar yaz aylarında soğuk duşu tercih etmemelidir. Bu tip durumlarda vücut sıcaklığına yakın en fazla 40 derece suyla duş yapılmalı” dedi.