02.11.2024 - 00:01 | Son Güncellenme:
Medical Park İzmir Hastanesi hekimleri merak edilen sağlık konuları hakkında sorularımızı yanıtladı…
Laparoskopik ameliyatlardan sonra fıtık oluşma ihtimali azalır
Kilo verme ameliyatları kalıcı bir çözüm müdür?
Doç. Dr. Cemal Kara /Genel Cerrahi - Kilo verme ameliyatları yüzde 90’dan fazla oranda kalıcı başarı sağlar fakat hastanın ameliyat sonrası sürece uyumu da önemlidir. Bu uyum başarı yüzdesini arttırır.
Laparoskopik yöntem hastalara ne tür avantajlar sağlıyor?
Bu ameliyatlar hastaların iyileşme sürecini kısaltır. Daha çabuk ayağı kalkar ve gündelik hayata geri dönerler. Ayrıca ameliyat sonrası enfeksiyon, fıtık gibi sorunların oluşma ihtimali daha azdır. Yine kozmetik olarak da çok daha az ameliyat izi kalır. Günümüzde neredeyse batın içinde yapılan bütün ameliyatlar bu yöntemle yapılabilir.
Fıtık belirtileri nelerdir? Ameliyat gerekip gerekmediğine ve açık mı kapalı mı yapılması gerektiğine nasıl karar verilir?
Karındaki fıtıklar genelde dışarıya doğru şişlik şeklinde kendini belli eder. Eğer bağırsak tıkanıklığı olursa karın ağrısı şişlik ve tuvalete çıkamama gibi belirtiler de olabilir. Fıtıkların hepsi cerrahi tedavi gerektirir. Açık ya da kapalı ameliyat olma durumuna hastanın muayenesi sırasında karar verilir. Genel olarak bu ameliyatlarda kapalı cerrahi tercih edilir.
Kolon kanseri taraması hangi yaştan itibaren yapılmalıdır?
Kolon kanseri taraması aile kolon kanseri öyküsü yoksa 40 yaşından itibaren yapılmalıdır. Fakat ailede kolon kanseri öyküsü olması durumunda 25-30’lu yaşlarda yapılması gerekir.
Akıllı telefonunuzu göz hizasında tutun
Op. Dr. Hasan Furkan Akın/ Ortopedi ve Travmatoloji- Akıllı cihazlar omurga sağlığını nasıl etkiliyor?
Akıllı cihazların hayatımıza girmesi ile yeni bir hastalık kazanmış olduk. Bunun adı ‘’Text Neck Syndrome’’ yani ‘’Cep boyun hastalığı’’. Bu hastalık boyun ağrısı ile başlıyor, ardından boyun düzleşmesi ve gerekli önlemler alınmazsa boyun fıtığına ilerliyor. Korunmak için laptop ve tablet tarzı ürünleri göz hizasında tutmak için çeşitli aparatlardan yardım alabiliriz. Akıllı telefonumuzu kullanırken ise sanki görüntülü konuşma yapıyor gibi göz hizasında tutarak kullanmalıyız. Ekran süresinin günlük 1 saati geçmemesine dikkat etmeliyiz.
Düztabanlık bir hastalık mıdır? Nasıl tespit edilir?
Düztabanlığın iki türü vardır; esnek ve sert. Esnek düztabanlık toplumda 5 kişiden birinde görülen bir durumdur. Bir hastalık değildir, bir varyasyondur. Yani nasıl bazı insanların burnu kemerli, bazılarının değilse bu da öyle bir durumdur. Hastalık olarak kabul edilebilecek düztabanlık türü; sert düztabanlıktır. Sert düztabanların ayak ağrıları günlük yaşamlarını olumsuz etkiliyor ise cerrahi olarak tedavi edilmelidir.
Her diz ağrısı menüsküs yırtığı mıdır?
Diz ağrısının en sık sebebi patellofemoral ağrı dediğimiz diz kapağı ağrısıdır. Polikliniğe gelen 3 diz ağrısından birisi patellofemoral ağrı sendromudur. Bu hastalığın belirtisi özellikle merdiven inerken artan diz kapağı seviyesinde oluşan ağrıdır. Bazı insanlarda diz ekleminden ses gelme durumu da görülebilir. Mutlaka bir ortopedi.
“Vitaminden ne olacak” demeyin, doktora danışmadan almayın
Uzm. Dr. Bekir Akkaya/ Kardiyoloji- Her bacak ağrısına bel fıtığı diyebilir miyiz?
Hayır, özellikle bacaklarımız yürürken ağrıyor, dinlenince geçiyorsa o zaman altta yatan damar tıkanıklığından şüphelenmemiz gerek. Bacaklara giden damarlar tıkalıysa yapacağımız anjiyografik işlemlerle birlikte (balon ya da stent takarak) damarı açabiliyoruz.
Gençlerde kalp krizi geçirme riski artıyor gibi görünüyor. Sebepleri nelerdir ve ne yapılabilir?
Modern çağı geçip sanayileştikten sonra, artık insan gücüne ihtiyaç azalmış ve bununla beraber insanlar hareketsiz bir yaşama geçiş yapmıştır. Hareketsiz yaşam ile beraber beslenmemize giren fast-food kültürü, uykusuzluk, alkol ve sigara kullanımı ile birlikte genç yaşta kalp krizi riski artmaktadır. Riski azaltmak için ise düzenli uyku, dengeli beslenme ve düzenli spor kesinlikle şarttır. Ailede erken yaşta kalp krizi geçirenler varsa bir kardiyoloğa gözükmelerini öneriyoruz.
Bitkisel ve doğal takviyeler kalp sağlığına iyi gelir mi?
Öncelikle bitkisel ya da diğer vitaminler doktor önerisi olmadan kullanılmamalıdır. Vücudumuzdaki vitaminin ve mineralin eksikliği saptanıp yerine destek, takviye olarak verilmesi kalp sağlığı için faydalı olabilirken, bazı gereksiz kullanılan vitaminler ise, kalp ilaçları ile etkileşebilme ihtimali olup ayrıca fazla kullanıldıkları takdirde kalbe ya da vücuda zarar verebilmektedirler. Doktor kontrolünde olmadan herhangi bir destek (vitamin, mineral, doğal takviyeler vs.) almak doğru değildir.
Genetik yatkınlığı olan kişilerin kalp sağlığını korumaları için özel bir yol izlenmeli midir?
Erken yaşta ailesinde kalp krizi teşhisi olan hastalar, tansiyon, şeker, kolesterol ölçümlerini mutlaka yaptırmalıdır. Bunun dışında diğer sağlıklı bireylerin de yapması gerektiği gibi dengeli beslenme, düzenli spor, uyku düzeni ile birlikte stresten uzak bir yaşam sürmelidir.