03.01.2023 - 00:10 | Son Güncellenme:
Büyükşehir, Mera İzmir projesiyle et, süt ve bitkisel ürünleri de işleyerek katma değeri yüksek ürüne dönüştürdü. Küçük üreticiye ihracatçı olmanın kapısı açıldı; İzmirli markasıyla tüketiciler sağlıklı gıdayla buluşturuldu. İzmir’de mera hayvancılığı yapan üreticiler, sahip oldukları hayvan sayıları ve ağılların konumları gibi bilgiler toplanarak bir çoban haritası oluşturuldu. Üreticiye alım garantisi veren büyükşehir, Mera İzmir projesiyle mart ayından ağustos sonuna kadar kooperatifler aracılığıyla 19 milyon liralık küçükbaş sütü aldı ve tamamından peynir üretti.
Çiftçiye gelir
Ata tohumlarını yaygınlaştırmayı hedefleyen büyükşehir, 2021-2022 üretim sezonunda 10 ton tohumun üretimini 500 dekar alanda yaptı. Çiftçiye 355 bin liralık destek sağlandı. 80 ton atalık karakılçık ve saz çavdarı tohumu 2022 yılı içinde 4 bin dekar alana ekildi. 550 üreticiye 2023 üretim sezonu için 11 ton karakılçık tohumu dağıtıldı. Büyükşehir’in halka sağlıklı, ucuz ve güvenilir gıda ulaştırmak için kentin farklı bölgelerinde yaygınlaştırdığı Halkın Bakkalları, Halkın Kasabı reyonları da yenilendi. Tarımdaki verim kaybını önlemek için ‘İzmir Tarımı’ mobil uygulaması hayata geçirildi. Dünyanın en büyük gıda hareketlerinden Slow Food önderliğinde iki yılda bir İtalya’nın Torino kentinde yapılan uluslararası gastronomi fuarı Terra Madre Türkiye’de ilk kez İzmir’de düzenlendi.
Balçova’da taşkınlara son
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, aşırı yağışlarda su baskını yaşanan noktalardaki çalışmalarını sürdürüyor. İZSU, Balçova’da çevre yolunun altından geçen karayolu geçidinde daha önce yaşanan su baskınının tekrar etmemesi için harekete geçti. Mollakuyu Deresi’nde yaşanan taşkının ardından ekipler bölgede incelemelerde bulundu, deredeki menfezlerde genişletme çalışması başlattı. Mevcut açık ve dar kesitli menfezler kapalı hale getirilerek, menfez genişliği yaklaşık iki katına çıkarıldı.