EgeŞimdi ayakkabısını bağlıyor

Şimdi ayakkabısını bağlıyor

20.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

İzmirli Ali Özaydınlı, kiloları yüzünden rahat hareket edemiyor, denize girmekten utanıyordu. Güçlükle eğilip kalkan Ali Bey, şimdi çakı gibi... İşte öyküsü...

Şimdi ayakkabısını bağlıyor

Şişmanlığı nasıl yendiler? axege021.jpg "Hareketsizlik beni hızla şişmanlatmıştı... Her kantara çıktığımda içim burkuluyor. Çekiniyordum. Nihayetinde ibre 110'a kadar dayanmıştı. Geçen yıl yazlığa gittim. Denize bile girmedim. Çevredekilerden çekindim. Sanki bütün gözler benim üzerimdeymiş gibi geliyordu. Bakışlarından rahatsız olacağım duygusuna kapıldım. 'Bu fazlalıklardan kurtulmalısın' diye düşünmeye başladım. Zaten arkadaşlarım da'Sigarayı terk ettiysen, sana yük olan kiloları da çok rahat verirsin' diyordu.Eğilip kalkarken rahatsızlık yaşıyordum. Aayakkabılarımı güçlükle bağlıyordum. Ali Özaydınlı 35 yaşında, serbest meslekle uğraşıyor. Dört yıl önce sigarayı bırakmayı başarmış. Bu arada tam 25 kilo da almış. Eğilip kalkmakta güçlük çeken, ayakkabısını dahi bağlayamayan Özaydınlı'nın öyküsü de ilgi çekici... Geçen yaz, plajda yürümükten utanınca, kesin kararını vermiş, uzman gözeteminde zayıflamaya başlamış. Bakın neler diyor: Sonunda kendimi hazır hissettim ve zayıflama programına katılmaya karar verdim. O günden bu yana her şey çok güzel...Evdeki, işteki yaşam şeklimizi değiştirdik. Yemek için yaşıyormuşuz, yaşamak için yemeği öğrendik. Şu anda 6 aylık programın 3'te 1'lik bölümündeyim. Yani 2 ay bitti... Bu 2 ayda 12 kilo verdim. 110'dan 98'e indim. Aslında gerekenden çok fazlasını verdim. Meğer ne kadar istekliymişim. Buna inanamıyorum. Artık yemek için yaşamıyorum Doğrusunu söylemek gerekirse eşim de çok yardım ediyor. Mutfak anlayışımız tamamen değişti. O da benim yediklerimden yiyip 4 kilo verdi. Meselenin özü şu, çok zor olmayan değişiklikleri hayata geçirdik. Eskiden az hareket ediyordum. Şimdi otomobilimi işyerimin uzağına park ediyorum. Mümkün olduğunca yürüyorum. Asansörü unuttum. Merdivenleri kullanıyorum.Fazlaca sokağa çıkma fırsatım yok. Evdeki koşu bandında haftanın 4 günü akşamları 30 dakika yürüyüş yapıyorum.Yemeğe gelince... Tetkiler sonucu belirlenen, bana özel 3 ana 3 ara öğünüm var. Sebze, salata ve meyve ağırlıklı besleniyorum.7 dilim kepek ve çavdar ekmeği yiyorum. Günde 2.5 litre su içiyorum. Önüm de dört ay daha var. Hedef 85'e kadar düşmek." Eşim de dört kilo verdi BUNLARA UYUN Etli kıymalı yemeklere yağ koymayın.Beslenmenizde sıvı yağ kullanın. (Her 1 kg malzeme için 4 yemek kaşığı sıvı yağ)Yemek pişirirken enerji değerini artıracak kızartma, kavurma, soslarla süsleme gibi uygulamalardan kaçının.Yemek hazırlanırken enerjisini azaltacak yöntemleri seçin. (Haşlama, fırında, ızgara ve çiğden tencereye koyarak pişirme gibi...)Evinizde tatlı yapmayın. Çok arzu ediyorsanız tatlandırıcı kullanılan sütlüleri tercih edin. Aslında meyvayı alışkanlık haline getirin.Böreklerde kıyma yerine sebze kullanın. Fırında pişirmeyi tercih edin.Kendinize özel diyet yemekleri yapıp, ailenizle birlikte sofraya oturmaktan soyutlamayın. Sağlıklı pişirdiğiniz yemekleri tüm aile fertlerinizle paylaşın. (Böylece onların da sağlıklı beslenmesini sağlamış olursunuz.) Kızartmayın kavurmayın Güne erken başlayın. 7-8 saatten fazla uyumayın. Uyandıktan sonra yatakta kalmayın.Kısa mesafeler için taşıta binmeyin, yürüyün.Daha hızlı tempo ile yürümeye çalışın. Asansör yerine merdiven kullanın. Üstesinden gelebileceğiniz ev işlerini kendiniz yapın.Haftanın 4-5 günü egzersizi ihmal etmeyin.Aktif ve hareketli kişilerle birlikte olmaya özen gösterin.Haftasonlarını oturmadan geçirecek planlar yapın. Harekette fayda var HERKES YİYEBİLİR 2 adet patates1 adet havuç2 adet kereviz2 adet pırasanın beyazı1 kase pişmiş bezelye1 adet küçük karnıbahar1/2 demet maydanoz3 adet taze soğan2 adet yumurta1 yemek kaşığı yağ tuz, karabiber, baharatlar, Sebze köftesi Önce patatesleri haşlayıp soyun. Havucu, kerevizi, pırasayı, karnıbaharı yıkayıp robotta kıyın. Hepsini yağ ile yanmaz tavada pişirin. Bezelye, maydanoz ve taze soğanları ekleyip aynı işleme devam edin. Sebzeler hafifçe yumuşayınca ateşten alın. Patatesleri ezin, tuz, karabiber, kırmızıbiber ve baharatları ekleyin. Fazla ezmeden pişmiş sebzeleri patatesle karıştırın. Yumurtaların aklarını ayırıp sarılarını sebze ve patates karışımına ekleyin. Yağlı kağıt üzerine sebzeli köfteleri orta büyüklükte şekil vererek yerleştirin ve fırınlayın. Üzerine çok az light kaşar rendeleyebilirsiniz. Yemeğinizin malzeme listesi ilk bakışta fazla görünebilir. Ama sebze sevmeyen çocuklarınız için bile harika bir yemek. Gerekirse evde bulunmayan sebzelerin yerine diğerlerinin miktarlarını arttırarak uygulayabilirsiniz. Afiyet olsun. Yapılışı