EgeSilikon Vadisi kurmak istiyoruz

Silikon Vadisi kurmak istiyoruz

28.07.2024 - 00:41 | Son Güncellenme:

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cenk Karace, Çiğli’de planlanan 3 milyon metrekarelik genişleme alanına dikkat çekti, “Kilogram değeri 50-60 doları aşkın ürünler yapabilen 150-200 firma ile teknolojik alan oluşturacağız” dedi.

Silikon Vadisi kurmak istiyoruz

Geçen yıl şubat ayında gerçekleşen olağan genel kurulda başkanlık görevine seçilen İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace’yi ziyaret ettik, göreve seçildiklerinden bugüne yaklaşık 1.5 yıl içinde hayata geçirdikleri projelerini ve geleceğe ilişkin planlanan yatırımlarını konuştuk.

Haberin Devamı

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin ülkemiz için önemi nedir?

İzmir Atatürk OSB, İzmir’in en eski ve en büyük organize sanayi bölgesi. Hatta Türkiye’nin de en yüksek istihdam oranına sahip 10. sanayi bölgesi. Hayata geçirmeyi planladığımız genişleme alanı projemiz ile bu sıralamadaki yerimizi daha da yukarıya taşımayı hedefliyoruz. Bölgemiz sınırları yanında bulunan 3 milyon metrekarelik alanı da sınırlarımıza içine katabilirsek, o zaman ülkemizin 3. büyük organize sanayi bölgesi olacağız. Şu an İzmir Atatürk Organiza Sanayi Bölgesi firmalarımız bünyesinde yaklaşık 55 bin çalışanımız var. Bunun sevindirici tarafı bu rakamın 20 binden fazlasını kadın çalışanların oluşturması. Kadın istihdam oranlarına baktığınızda kadınlara en fazla istihdam sağlayan firmaların yer aldığı bir OSB’yiz. Sadece tekstilde ve yönetim seviyesinde değil, üretim hatlarında, lazer torna tezgahlarında çalışan kadınlarının sayısı da oldukça fazla. Ayrıca bölgemiz 1 milyar dolardan fazla bir dış ticaret artısı ile ülke ekonomisine katkı sağlayarak dış ticaret açığının kapatılmasına destek veriyor. Ülkemiz 40 milyar dolar civarında bir cari açık veriyor. Bölgemiz cari açığın kapatılmasına katkı sağlayan Türkiye’deki birkaç bölgeden birisi. Genişleme alanı projemizi de hayata geçirebilirsek bu rakamı 1 milyar dolardan 2-3 milyar dolarlara taşımayı hedefliyoruz. İzmir güzel ve bizler de ulaşılabilir bir bölgedeyiz. Mavi ve beyaz yakalıları kolayca Bölgemize getirebiliyorsunuz. Çünkü konumumuz oldukça merkezi. Genişleme alanı projemizde bir teknolojik alan oluşturmayı hedefliyoruz. Silikon Vadisi tarzında bir yer planlıyoruz. Burada kilogram değeri 50-60 dolardan fazla ürünler yapabilen firmalar yer alacak. Çok da talep var bu konuda. Biliyorsunuz Ege Bölgesi Sanayi Odası da (EBSO) bölgemize taşınacak. Binanın yüzde 75’i bitti. Şu an bölgemizde 610 firma var. Genişleme alanı ile birlikte 150-200 firma daha bu ekosisteme eklenecek. Yeni alanda kesinlikle çevre dostu, yüksek teknoloji sanayi üretimi olacak.

Haberin Devamı

Silikon Vadisi kurmak istiyoruz

Haberin Devamı

İAOSB yönetimi, Cumhuriyetimizin 100. yılı anısına yaptırdığı “Atatürk” görselini, tüm sanayicilerle paylaştı.

Genişleme alanı ile ilgili süreç ne aşamada? Ne zaman devreye alınır?

Arazi halihazırda varlık fonuna aitti. Fon, mart ayında alanı hazineye devretmişti. Bölge İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin arıtma tesisinin arkasındaki alanda yer alıyor. Buraya ilişkin kararın alınmasında ilimiz karar vericilerinin desteğini almış durumdayız. Ayrıca bizim bir de ileri arıtma tesisi projemiz daha var. Dünya Bankası ile ihalesi yapıldı. Bölgemizdeki mevcut tesisten arıtılan suyu bir kez daha arıtacağız. Bu suyu isteyen fabrikalara bahçe sulama, temizlik gibi kullanımlar için vereceğiz.

Göreve geldiğinizden bu yana başka neler yapıldı OSB’ye…

 

 

Biz göreve geldiğimizden bu yana bölgede 3 yangın çıktı. Bölgemizde 2 araçlık itfaiye istasyonumuz var. Ancak, bize bir de kimyasal söndürücü araç da lazımdı. Bölgemizde 4 araçlık itfaiye istasyonunu İAOSB olarak biz yapıyoruz. İçindeki araçları ve aletleri İzmir Büyükşehir Belediyemiz getiriyor. İtfaiye binamızın temelini İBB Başkanımız Cemil Tugay ile birlikte geçtiğimiz haftalarda attık. Hızlı bir şekilde inşaatını bitirip, itfaiye daire başkanlığına teslim ederek, bölgemizde yangın güvenliğini arttırmış olacağız. Bunun dışında, İzmir Kalkınma Ajansı ile beraber yürüttüğümüz Mükemmeliyet Merkezi projemiz var. Öncelikle mavi yaka istidamı için iş dünyasının öncülük etmesi gerektiğine inanıyoruz. Çıraklık Eğitim Merkezi iyi çalışan bir müessese. Bizim bünyemizde de kendi mavi yakalılarını yetiştiren firmalarımız var. Bir de meslek lisesinden mezun olmuş veya eli bir işe yatkın kişilere, kısa sürede çok iyi eğitmenlerle  işi öğreterek iyi bir kaynakçı, tornacı, elektrikçi yapabileceğimiz bir merkez kuracağız. Ayrıca yeni bir kreş de yapacağız. Protokolünü Milli Eğitim Bakanlığımız ile yaptık. Bölgemizin alt yapısını yenileme çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Haberin Devamı

Atatürk OSB’yi sosyalleştirecek projeleriniz de olacak mı merak ediyoruz?

Günümüzde Organize Sanayi Bölgeleri, sadece altyapı ile ilgili görevler değil, diğer alanlarla da önemli misyonlar yüklenmeye başlamıştır. Bu nedenle başta eğitim olmak üzere, kültür, sanat, spor alanlarında da planlamalarımız var. Bölgemiz sınırları içinde, Katip Çelebi Üniversitesi ile işbirliği yaparak, sanayicilerimizin hizmetine sunacağımız teknoparkın kurulması için çalışmalara başladık. Bu teknopark, bir teknoloji geliştirme merkezi olarak hizmet verecek ve istihdama, ekonomiye, ihracata yüksek katkıda bulunacak. Ayrıca, bölgemizin otoban girişinde bulunan arazimizde karma bir proje gerçekleştireceğiz. Bu proje içinde İzmir’in kuzey aksına hitap edebilecek, bölgemize yarışır bir kongre merkezi de olacak. Böylece kültür, sanat etkinliklerini de bölgemize taşıyacağız. Bunun yanında genişleme alanımız hayata geçtiğinde çok güçlü ve elit bir üniversiteyi de bölgemizde kurmak düşüncesi içindeyiz.

Haberin Devamı

Silikon Vadisi kurmak istiyoruz

İzmir sizin için ne ifade ediyor?

Burası benim evim. Yani, doğup, büyüdüğüm, hayatıma devam ettiğim özel bir yer.

Peki, sizce İzmir iş dünyası kente yeterince sahip çıkıyor mu?

Sahip çıkılıyor kesinlikle. Ancak İzmir’i daha fazla parlatmak lazım. Herkesin İzmir için pozitif bir sinerji ile güç birliği oluşturulması konusunda elini daha fazla taşın altına sokması, kentimizin hak ettiği gücünü ortaya koymasını sağlayacaktır. Bizler de bu sorumluluğun bilinciyle, kent kültürünü ve ekonomisini daha ileri götürmek amacıyla 355 ortak bir araya gelerek İGG (İzmir Girişim Grubu) ismiyle bir firma ve oluşum başlattı. Model başarılı oldu ve hızla yeni yatırım fikirleri ortaya çıkmaya başladı. Hatta İGG içinden 7 yeni yatırım ve iş birliği firması doğdu. Bu kenti ve insanını çok seviyoruz. Her şeyin daha iyi, daha modern, daha güvenli, daha adil ve daha nitelikli olması için çalışmaya devam ediyoruz.

Silikon Vadisi kurmak istiyoruz

İzmir’in gözde eğitim merkezlerinden biri haline gelen İAOSB içindeki Nedim Uysal Meslek Lisesi’ne, mesleki eğitime ağırlık veren yeni sınıflar açıldı.

‘Mükemmeliyet Merkezi projemiz iki ayda, 140 kişiye eğitim verecek’

Nedim Uysal Meslek Lisesi’nin başarılarını biliyoruz. Yoğun talep üzerine yeni bir lise daha açmayı düşünüyor musunuz?

Yoğun talepler üzerine okulumuzun içinde mesleki eğitime ağırlık veren yeni sınıflar açtık. Yeni bir okul daha yapılabilir elbette ama bu sene gündemimizde yok. Zaten Mükemmeliyet Merkezimiz de yapılacak mesleki eğitimlerle hızlı bir sonuç alabileceğiz. 20’şer kişilik sınıflar halinde 2’şer aylık eğitimler planladık. Her 2-3 ayda bir ortalama 140 eğitimli çalışanı, mavi yaka istihdamına katabileceğiz. Gelir gelmez gerçekleştirmek üzere üç hedefimiz vardı, tümünü de hayata geçirdik. İlki duayen sanayicilerimizden oluşan bir Yüksek İstişare Kurulu kurmaktı. Bu oluşumu gerçekleştirdik. Ardından Genç Sanayicilerimizi de bir yapı içinde buluşturmayı amaçlıyorduk, onu da başardık. Hatta bu grup ilk yatırımlarını da gerçekleştirdi. Son olarak ise İAOSB Vakfını aktif hale getirmek üzere, bölgemiz kadınlarıyla vakfımız çatısı altında bir Kadınlar Kulübü kurduk. İAOSB’nin kültür, eğitim, sanat ve sosyal sorumluluk alanlarında çalışmaya başladık. Bugün yaklaşık 100 üyesi olan İAOSB Vakfı Kadınlar Kulübümüz çok kısa bir sürede Vakfımıza da 5 milyon TL’ye yakın bağış toplayarak kaynak sağladı. Kadınlara ve çocuklara yönelik eğitim ve sağlık alanında çok ciddi çalışmalara imza attı. Son olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde düzenledikleri ücretsiz sağlık taraması ile 4 kadının erken dönem teşhisine imza atarak hayati bir müjde verdiler. Kreş projesinin hayata geçmesini sağladılar. Sertifikalı İngilizce kursları düzenleyerek, ilk mezunlarını verdiler. Burslar oluşturdular ve yardım kampanyalarını tamamladılar. Ayrıca bilindiği üzere, İzmir Enternasyonal Fuarı, bu yıl “Teknoloji” temasıyla açılıyor. Biz de sosyal sorumluluğumuz gereği fuarımıza 500 metrekarelik bir alanı düzenleyerek katılacağız. Bu alanda özellikle bölgemizde yüksek teknoloji ile üretim yapan firmalarımıza yer vereceğiz. Ayrıca Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak bir başka alanda, öğrencilerimizin birbirinden ilginç ve değerli projelerini paylaşacağız.