Ege‘Sağlıktaki dönüşüm 2020’de zirveye çıkacak’

‘Sağlıktaki dönüşüm 2020’de zirveye çıkacak’

28.09.2017 - 03:55 | Son Güncellenme:

Medical Park İzmir Hastanesi Genel Müdürü Veysi Kubba, 2020’de sağlıkta sıçrama yılı olacağını söyledi

‘Sağlıktaki dönüşüm 2020’de zirveye çıkacak’

Dijtalleşmenin sektöre önemli katkılar sağlayacağını söyleyen Medical Park İzmir Hastanesi Genel Müdürü Veysi Kubba, giyilebilir teknolojiler ve mobil sağlık uygulamalarının yaygınlaşması hastalıkların önlenmesine, teşhisine ve tedavisine yönelik veriler sağlayacağını belirtti. Kubba, evde sağlık hizmetleri alınması yaygınlaşacak ve kâğıtsız ortama geçileceğini söyledi, şöyle devam etti: “Başta akademik kurumlar olmak üzere çeşitli kuruluşlarla işbirlikleri üzerine kurulu Ar-Ge modeli ön plana çıkacak. Ayrıca iletişim ve teknolojinin ilerlemesi ve ekonomik gelişmeler sonucu giderek daha fazla bilinçlenen ve talepleri artan hastaların artık bilinçli ‘sağlık hizmetleri tüketicileri’ haline gelecek.”

Haberin Devamı

Yine Kubba’ya göre, dijital ilaç, kişiye özel ilaç ve tedavi uygulamaları tüm dünyada daha da yaygınlaşacak ve bu dönemde, sağlık sektörünün geleceği, yeni ürün ve hizmet üretebilme ve bunları etkin bir biçimde sunabilme kapasitesine bağlı olacak.

Biyoteknoloji vurgusu

Veysi Kubba, sözlerini şöyle tamamladı: “Geleneksel satış ve pazarlama yaklaşımları ve iş yapış modelleri 2020 öngörüleri doğrultusunda değişecektir. Biyoteknoloji alanında güçlü olmanın ne kadar önemli olduğu daha da fazla hissedilecektir. Ar-Ge alanında işbirliği kaçınılmaz olacaktır.”

Kubba’dan gelecek öngörüleri

Başta Deloitte gibi kurumların güncel araştırmalarına atıfta bulunan Veysi Kubba, gelecekte bizleri nelerin beklediği konusuna değindi.

Haberin Devamı

Hem hastalar hem doktorlar tarafından uzaktan erişilebilir entegre hasta sağlık kayıtları ile kağıtsız ortamlara geçilebilecek. Sağlık görevlileri, hastalarla web tabanlı platformlar aracılığıyla iletişim kuracak ve evlerinde hizmet verecek. Sağlık sektöründe uzaktan muayeneleri kolaylaştıran dijital teşhis araçları ve e-klinik ziyaretleriyle seyahat ve bekleme süreleri azalacak ve üretkenlik artacak.

Giyilebilir cihazların gönüllü kullanımı artacak ve sağlık hizmet sağlayıcıları tarafından tedavi ve takip amaçlı kullanımı teşvik edilecek.

‘Giyilebilir teknoloji’

Giyilebilir cihazlar sadece teşhiste değil, tedavide de kullanılacak. Birçok ülke için kapsamlı sağlık kayıtları, bir altyapı önceliği olacak ve sağlık verisinin kullanımı ülkenin ekonomik gelişmişlik seviyesi için bir ölçüt haline gelecek. İlaç şirketleri, hastalıklara ait bu veri ve kayıtları kullanarak daha iyi tedavi çözümleri geliştirebilecek. Doktorlar da hastalardan giyilebilir cihazlarla aldıkları verileri inceleyerek karar verme süreçlerinde kullanabilecek.