04.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
Millİyet Ege Spor yaptığı röportajlarla sizinle birlikte oluyor. Spor Müdürümüz Mehmet Demirtaş ile usta kalemimiz Fatih Tanfer ‘çift vuruş’ köşemizde, siyasetten futbola Ege’de sporun nabzını tutuyor.
Kalp ritim bozuklukları tedavisinde uzmanlaşan ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nde hekimlik yapan Doç. Dr. Mustafa Karaca, sağlıklı bir spor hayatı için spor kardiyoloğunun gerekliliğini vurguladı. Kalp hastalıklarının azaltılması ve profesyonel sporcuların hayatını güvence altına almak için eğitimlere önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Karaca, “Hem profesyonel sporda hem de halk sağlığında kalp doktorlarının önemi büyüktür. Sağlıklı sporcular yetiştirmek ve sporcu sağlığını korumak için bilinçli antrenörler ve spor kardiyologlarının sayısının artması şart” şeklinde konuştu..
Sporcularda kalp sağlığının önemi nedir? Bilgi verir misiniz...
Profesyonel sporcularda kalp sağlığının korunması, müsabakalarında ani ölümlerin önlenmesi özel bir konudur ve konu ile ilgili tüm birimlerin, bilgilerini kardiyolog gözüyle tekrar değerlendirilmesi elzemdir. Halk sağlığı açısından doğru egzersiz, kişilerin hayat standardını yükseltir ve yaşam süresini uzattığına dair güçlü bilimsel kanıtlar mevcuttur. Sağlıklı yaşamak için gerekli egzersizin öğretilmesi topluma doğru bilgilerin ulaştırılması bizlerin görevidir. Egzersizin ve dolaşım sistemine etkileri, sağlıklı bireylerde egzersiz, kalp hastalıklarında egzersiz, atlet kalbindeki değişiklikler, spor yaparken ani ölüm, sıcak ortamda egzersiz, akıllı cihazların spordaki yeri, spor için motivasyon, sporcu beslenmesi ve sporda performans testleri gibi konularda bilinçli antenörler ve spor hekimleri yetiştirmeliyiz.
Sporcu sağlığında hedefleriniz neler, hangi adımları atacaksınız?
Geçen ay İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak ‘Egzersiz ve Kalp” adı altında Uzm. Dr. Deniz Aytekin ile beraber organize ettiğimiz büyük bir sempozyum gerçekleştirdik. Yoğun bir ilgi oldu. Beklediğimizin üstünde bir katılım sağlandı. Ciddi konular söz konusuydu. Örneğin Avrupa’da sadece maroton koşmaya çalışan 10 milyon atlet var. Kendini koşucu olarak tanımlayan da 50 milyon nüfus var. En azından insanlar işe gitmeden sabah erkenden kalkıp koşuyorlar. Uzun ve sağlıklı yaşam için yapıyorlar bunu. Egzersizin sağlıklı olmak ile ilgili sorunların çözümünde etkin olduğu kanıtlanmıştır. Egzersize bir eğilim sağlamak ve atılım yapmak gerekli. Belediyeler bir girişim yapıp ortaya bir şeyler koymaya çalışıyor ama koordineli bir çalışma yok. Bizim olimpiyatlara sporcu yetiştirecek bir alt yapımız yok. Devşirme atletler üzerinden kazanım sağlamaya çalışıyoruz. Biz istiyoruz ki daha kapsamlı bir çalışma söz konusu olsun. Türkiye’de spor hekimlerimiz var, kardiyologlarımız var, antrenörlerimiz var ama bu üçünün bir arada çalıştığı bir oluşum yok. Avrupa’da bu durum sağlanmış. Biz gerisinde kalmışız. Gençlik ve Spor Müdürlüğü ‘Tohum’ adı altında bir proje geliştirmiş. 6 yaşından itibaren çocuklara spor eğitimleri verilecek. Biz de bu projenin destekçisi olacağız. Eğer bize imkân tanınırsa bu sporcularımızın sağlığının takipçisi olmaya niyetliyiz.
Sporcu sağlığının önem kazanması için ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz?
Sporcu sağlığının ve yaşam kalitesinin arttırılması için çalışmalar yürütüyorum. Bu çalışmalar neticesinde sporcuların sağlığında neyin ne kadar önemli olduğunu belirlemeye çalışıyoruz. Spor esnasında kalp krizleri ve kalp durması vakalarının önüne geçebilmek için neler yapabileceğimiz adına çalışmalar yürütüyorum. Sporda ani kalp durmaları hatta ölümlere neden olan kalp ritim bozukluklarının önüne geçilebilmesi için antrenörlere de eğitimler verilmesi gerektiğini savunuyorum. Avrupa’da beden eğitimi öğretmeni olacak kişilere kardiyolojik eğitimler verilmesi zorunlu kılınıyor. Bizlerin de bu konuda hassasiyeti korumamız gerekiyor. Stadyumlarda, kapalı spor salonlarında hatta AVM’lerde gerekli ekipmanlar ve müdahaleler adına bilinçli bir toplum yetiştirmemiz hatta bazı gönüllülere acil müdahale konusunda kurs verip sertifikasyon programları hazırlamamız gerekiyor. Gençlik ve Spor Müdürlüğü’yle konuştuk. kendileri bize her türlü desteği vereceğini bildirdi. Projelerimizi oluşturup tekrar görüşeceğiz.
Kalp krizinden kaçamayan sporcular
Son zamanlarda spor dünyasında tanınmış isimler ve iz bırakmış sporcular da kalp krizi riskiyle karşı karşıya gelmiş hatta hayatlarını kaybetmiştir. Bu isimlerden bazıları ;
*İspanyon kaleci Iker Casillas
*Milli tekvandocumuz Seyithan Akbalık
*Milli sporcumuz Cengiz Aydoğan
*İspanyon kaleci Iker Casillas
*İtalyan futbolcu Davide Astori
*Japon futbolcu Naoki Matsuda
*İtalyan futbolcu Piermario Morosini