Ege‘Polikistik over’de merak edilenler

‘Polikistik over’de merak edilenler

25.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Doç. Dr. Ertaş, “Ülkemizde de çok yaygın görülen polikistik over durumu tedavisinde ilk basamağın, sağlıklı beslenme ve egzersiz ile ideal kiloda kalmak olduğunu belirtti

‘Polikistik over’de merak edilenler

Ekol Sağlık Grubu Sada Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Egemen Ertaş, üreme dönemindeki 6-7 kadından birinde görülen polikistik over durumunun tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Ertaş, “Tedavilerin çoğu düzenli adet görmeyi sağlayan tedaviler ve ovulasyon indüksiyonu yani yumurtlamayı uyarmak için kullanılan ilaçlar üzerine yoğunlaşsa da; polikistik overli olguların tedavisinde ilk basamak, sağlıklı beslenme ve egzersiz ile ideal kiloda kalmak olmalıdır” dedi. Polikistik over sendromunun (PKOS) 16-44 yaş aralığındaki kadınlarda sık görülen hormonal bozukluklar arasında olduğunu dile getiren Ertaş, şöyle konuştu:
Güçlü belirtiler
“Düzensiz yumurtlama veya yumurtlama olmaması sonucunda adet olamama, gecikmeli-seyrek adet görülmesi, kısırlık, testosteron fazlalığı nedeniyle tüylerde artış, kilo problemleri; depresyon ve ruh hali değişiklikleri; kan basıncı yüksekliği, göbek çevresinde yağlanma, ileri dönemde kalp hastalıkları, bozulmuş glukoz toleransı, diyabet içeren metabolik sendrom yüzde 10 oranında görülebilmektedir. Tedavide ilk basamak; sağlıklı beslenme ve egzersiz ile ideal kiloda kalmaktır. PKOS görülen birçok kadın fazla kilolu ya da obez olabilmektedir. Fazla kilodan kurtulmanın ve vücut kitle indeksinin düşürülmesinin (mevcut kilonun yüzde 5-10 kadarının kaybedilmesinin bile) yumurtlamanın tekrar başlamasına ve kendiliğinden gebeliklere olanak sağladığı bildirilmiştir. Kilo verilmesinin yanında yumurtlamayı uyarıcı ilaç tedavileri PKOS hastalarında önemlidir. Bu tedaviler yumurta uyarmak için ağızdan hap şeklinde ya da iğne tedavileri şeklinde olabilmektedir. 
Doğum kontrol hapları PKOS gözlenen kadınlarda düzenli adet kanamalarının oluşması, akne, tüylenme şikayetlerinin iyileşmesi için kullanılmaktadır.”
Hamilelik mümkün mü?
PKOS olan hastaların gebelik istemesi durumunda uygulanan prosedüre de değinen Ertaş, “Hastanın tıbbi geçmişi, kilosu, kadın doğum muayenesinin tamamlanmasını takiben; gereksinimler ve öncelikler doğrultusunda tedavi şekillendirilir ve gebelik istemi doğrultusunda gerekli basamaklara geçilir” dedi.