EgeO bir sanatçı avcısı!

O bir sanatçı avcısı!

24.09.2018 - 00:30 | Son Güncellenme:

Bilal Yılmazel, Elif Çatlıoğlu, Fatih Şimşek, Nazan Pamuk, Onur Ayan, Ömer Mirdemir, Serhat Alparslan’ın eserlerinden oluşan sergi, 9 Ekim’e kadar ziyarete açık

O bir sanatçı avcısı

Yatırımcılara mentörlük yapan Dr. Cem Bülent Ünal, iki yıl önce kurduğu ve ‘Sanatçı Kuluçka Merkezi’ olarak kabul gören McArt.ist’le keşfettiği genç sanatçıları yatırımcılarla buluşturuyor. Dr. Ünal’ın keşfettiği 7 sanatçının eserleri, Bayyurt Şirketler Topluluğu bünyesindeki Decozone Sanat Galerisi’nde açılan ‘Cliche’ sergisinde sanatseverlerle buluşuyor.

Haberin Devamı

- Sanatçı kuluçka merkezi tam olarak ne iş yapıyor?

Üniversitelerdeki tekno kuluçka merkezleri gibi düşünün. Keşfettiğimiz gelecek vaat eden sanatçıları, daha nitelikli eserler üretmeleri hedefiyle birlikte çalıştığımız galerilerle, yatırımcılarla bir araya getiriyoruz. Bu merkez ayrıca ülkemizde bir ilk.

- Peki, dünyada örnekleri var mı?

Çok sayıda var. Dünya, sanatçılarını keşfedip, yıldızlarını parlatırken biz oturamayız. Ağustos’ta, Endonezya’nın başkenti Jakarta’da düzenlenen sanat festivaline davet edilmiştim. Bir sürü ülkeden farklı kültürlerden sanatçılar geldi ama hiç Türk yoktu.

- Sanatı bir iş olarak mı görmek gerekiyor?

Sanat, ekonomisi olan bir alan. Sanatçıları gün ışığına çıkarabilirsek ve başka pazarlara sunabilirsek hem sanata hem de sanatçıya katma değer sağlamış oluruz.

Haberin Devamı

- Bunu yapmazsak ne olur?

Bu adımlar atılmazsa kendi kâr eden, kısır döngü içinde kalan bir sanat var olur. Ve sanat ne kadar gelişmez ve kısır döngüde kalırsa o toplumun kimliği de o kadar aşağıya çekilir.

- Merkez olarak hedefleriniz neler?

Aslında biz şunun için kurulduk. Dedik ki McArt.ist’ten yepyeni bir akım doğmalı. Yani empresyonizm, sürrealizm gibi. Bu genç çocuklar kendilerine has, yepyeni bir farklılaştırma yapıyor ve bu yansımalı topluma. Kısır döngüden çıkılmalı, eğer yapılmazsa toplum gerileyecek. Bu oldukça da sanatçılarımızın sayısı, eserleri ve tanınırlıkları artacak.

- Bu hedeflerin ne kadarı gerçekleşti?

Eserlerin çoğunu yurtdışına sergilerle tanıtmaya çalıştık. Çok iyi geri dönüşler alıyoruz. Örneğin Serhat Alpaslan, henüz üniversite son sınıf öğrencisi ve Honkonglu iki galerici Serhat’ın eserlerini beğendi. Yolumuz uzun ama karanlık değil.

Sanatçının bir yere gelmesi için keşfedilmesi gerekiyor. Bunu kurumlarla birlikte yürütmemiz gerekiyor. Bu konuda bizden desteğini hiç esirgemeyen Bayyurt’a teşekkür ediyoruz.

Bayyurt Yönetim Kurulu Başkanı Şener Bayyurt, “Yeni yeteneklerin desteklenmesi gerekiyor. Biz bir adım attık, yeni şeyler getirdik. Sergileyenlerin de haz alabilecekleri sergiler düzenlemek istiyorum. Burada satış gibi bir gaye yok. İnsanları ön plana çıkarmak var. İzmir’de böyle organizasyonlar olması için devam edeceğiz” diye konuştu.

Yazarlar