26.10.2024 - 00:00 | Son Güncellenme:
DİDEM SEYMEN - Hastalığın sinsi ilerlemesi ve başlangıçta belirti vermemesi nedeniyle, diş ve çevresindeki kemik dokusunu hızla tahrip ederek ciddi çene kemik erimesi sonuçlarına neden olabiliyor. Türkiye’de halkın yaklaşık yüzde 65’ini etkileyen bu diş eti hastalığı türü, özellikle 25-35 yaşlarında diş etinde hastalanmaya ve çene kemik tahribatına başlıyor.
CRP yükselir
Hiçbir belirti vermemekle birlikte kötü ağız kokusu ve diş eti şişmesi gibi ağız içi belirtiler verebilmektedir. Kan testinde CRP gibi enfeksiyon değerlerini de yükseltebilen ve genel vücutta yanlış teşhislerin önüne geçmek adına ‘Agresif Periodontitis’ denilen diş eti hastalığının tanısı, teşhisi ve tam bir tedavisi şart.
Enfeksiyonlara yatkınlık artar
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Taha Birkan Özkan: “Agresif Periodontitis tedavi edilmediğinde, diş kaybı ötesinde, çene kemik erimesine yol açan aynı zamanda genel sağlığı da etkileyen, teşhisi gözden kaçabilen oldukça önemli bir rahatsızlıktır. Sinsi diş eti hastalığı olan ‘Agresif Periodontitis’, bağışıklık sistemi, kalp hastalıkları, diyabet ve kanser gibi sistemik hastalıklarla ilişkili olduğu gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yatkınlığı da artırır. Tedavi sürecinde kişiye özel tedavi planı uygulanmalıdır” dedi.