Ege'Muğla benim için nefes almak kadar vazgeçilmez...'

'Muğla benim için nefes almak kadar vazgeçilmez...'

20.07.2024 - 00:30 | Son Güncellenme:

100 günlük çalışmalarıyla en iyi çıkış yapan belediyeler listesinde 5’inci olan Muğla Büyükşehir’de Başkan Ahmet Aras, “Bu kent benim için nefes almak, susamak kadar vazgeçilmezdir” dedi.

Muğla benim için nefes almak kadar vazgeçilmez...

Aslı Öktener - Doğup büyüdüğü Muğla’da, Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Ahmet Aras, geçtiğimiz gün ilk 100 günlük çalışmalarını kamuoyu ile paylaştı. “Kamu Teknoloji Platformu İlk 100 Gün Performans Raporunda” ise Muğla Büyükşehir ilk 5’te yer aldı.  

Haberin Devamı

Bu başarının ardında Muğlalı vatandaşların olduğunu belirten Başkan Aras, “Muhteşem denizleri, eşsiz kıyıları, tarihe tanıklık etmiş antik kentleri, bereketli ovaları, Evliya Çelebi’nin seyahatnamesine konu olmuş yemyeşil yaylaları ile yaşanacak ve yaşlanılacak şehirdir” diye tanımladığı Muğla’ya dair hayallerini Milliyet Ege’ye anlattı.  

Muğla benim için nefes almak kadar vazgeçilmez...

■ Askerlik sürecinizin ardından önce doğup büyüdüğünüz Bodrum’a, şimdi de Muğla Büyükşehir’e başkan oldunuz… Peki, Muğla deyince aklınıza nasıl bir kimlik geliyor, sizin için bu kent ne kadar önemli?  

Öncelikle Muğla benim memleketim. Kimliğimde doğum yeri kısmında Muğla yazmasından gurur duyuyorum. Muğla tarihsel birikimi, yetiştirdiği dünyaya ve ülkemize büyük değer katmış kişilikleriyle, eşsiz güzellikleriyle yaşanacak şehirlerin başında geliyor. Tüm dünyanın çekim merkezi haline gelen Muğla sadece üzerinde yaşayanlar için değil bir günlüğüne bile bu şehre gelenlerin kıymetini bilmesi gereken bir şehir. Bu kent benim için nefes almak, susamak kadar hayatımın bir parçası ve vazgeçilmezim diyebilirim.  

Haberin Devamı

■ Peki, geçmişle kıyaslarsanız sizce Muğla yapısal olarak ne kadar bozuldu?   

Muğla ülkemizin diğer şehirlerine kıyasla öz benliğini, kültürünü, değerlerini korumuş, dikey mimarinin sınırlarına uğramadığı, yatay mimarinin hüküm sürdüğü ender şehirlerden biri. Bizler hala mavi gökyüzünü sınır koymadan izleyebiliyor, nefes alan bir şehirde yaşıyoruz. Tabi kaçak yapılaşma konusunda her şehirde olduğu gibi Muğlamızın da sorunları var. Bu konuyu da diğer kurumlarımızla çözerek daha yaşanır bir şehir yaratacağız.  

Muğla benim için nefes almak kadar vazgeçilmez...

Bir Egeli olarak sıcak kanlıyım 

■ Size baktığımızda askerliğin getirdiği o disiplinli, biraz da sert mizaç yerine daha rahat ve esnek yapıda olduğunuzu görüyoruz. Askerlik yıllarınızda da mı hep böyleydiniz?  

Türk Silahlı Kuvvetleri personeli olarak uzun yıllar ülkeme büyük bir gururla ve bağlılıkla hizmet ettim. Belediye başkanlığı görevini de büyük bir gurur ve mutlulukla yapıyorum. Halkımızla daha fazla iç içe ve onların her zaman yanındayım. Bu da beraberinde biraz daha rahat ve pozitif olmayı gerektiriyor. Ahmet Aras olarak yapımda çok fazla bir değişiklik yok. Bir Egeli olarak sıcak kanlı, çözüm odaklı ve yapıcı biri olduğumu düşünüyorum.  

Haberin Devamı

■ Başkanlığınızın ilk yıllarına dönersek…  Bugün, bu noktada her şey hayal ettiğiniz gibi mi? Siyaseten hayal kırıklığına uğratan şeyler oldu mu?  

Dünyanın ve ülkemizin en gözde turizm beldelerinden biri olan Bodrum’da bir dönem belediye başkanlığı yapmanın gururunu yaşadım. 5 yılda pandemi, yangınlar, deprem, ekonomik sıkıntılar olmak üzere zor bir dönemden ülke olarak, Muğla olarak geçtik ve tüm bu yaşananlar bize siyasetçi olarak, insan olarak çok şey öğretti. Belki hayal ettiğimiz hizmetlerin tamamını gerçekleştiremedik ama tüm vatandaşlarımızla birlik olduk, birlikte güçlü olduk ve bugünlere geldik.  

■ Şimdi Muğla Büyükşehir’de görevi devraldınız… Bu planlı bir adım mıydı?  

Bodrum Belediye başkanlığı görevinden sonra Büyükşehir Belediye başkanlığı görevi önce Cumhuriyet Halk Parti’mizin yönetimi daha sonra da halkımızın sandıktaki güveni ve teveccühü ile bana verildi. Uzun yıllar Muğla’ya hizmet etmiş bir başkandan görevi devraldım ve şimdi tüm Muğla’ya hizmet etmek için güçlü bir ekiple çalışıyorum.  

Haberin Devamı

■ Geçtiğimiz gün ilk 100 günlük çalışmalarınızı açıkladınız. Ve Muğla Büyükşehir Belediyesi, Kamu Teknoloji Platformu’nun sosyal belediyecilikte ilk 100 günde en iyi çıkış yapan belediyeler performans raporu listesinde ilk 5’de yer aldı. Başarınızın sırrı sizce nedir?  

Muğla benim için nefes almak kadar vazgeçilmez...

Bizim pusulamız, en büyük destekçimiz vatandaşlarımız oldu. Seçimlerden önce Dünya Kenti Muğla vizyonu ile yola çıktık. Muğla’mızın güveni ve teveccühü ile görevimize başladık. 100 gün hizmet için kısa bir süre. Yeni kadromuzla, önceki dönemin de tecrübesi ile sizlerin karşısına çıkacak kadar hizmet biriktirdik. Asıl farkı bundan sonra göreceksiniz. 

Atamızın bizlere bıraktığı 100 yıllık mirasımız var. O’nun yolunda, ışığında hareket ediyor, mutlu, refah dolu, yalansız, talansız, kaynakların eşit kullandığı bir Muğla için var gücümüzle çalışıyoruz.  

Haberin Devamı

■ Bu bağlamda öncelikli yatırımlarınız neler oldu?  

Ülkemizin en büyük sorunlarından biri aile içi şiddet. Buradan hareketle Kadın ve Aile Hizmetleri daire başkanlığımızı kurduk. Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı’nı ve Şiddete Karşı Tutum belgesini hemen imzaladık. Kadın sığınma evleri açmak için adımları attık. İlçe Hizmetleri Bölge daire başkanlığını kurarak yerinden yönetim ilkesini uygulamaya başladık. Çünkü Muğla coğrafi olarak dağınık bir yapıya sahip. Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı, Denizcilik A.Ş, Akıllı Kentler Dairesi Başkanlığı’nı kurduk. 100 dünya ülkesi ile iletişime geçtik. Diplomasi başlattık. Ayrıca Muğla Planlama Ajansı’nı kurduk. Bütün paydaşların katılım sağlayacağı, ortak kararların alınıp Muğla’mızın planlanacağı bir hizmeti devreye soktuk. 108 belediyenin yer aldığı Kıyı Ege Belediyeler Birliği başkanlığını devraldık. Katılımcı belediyeciliğin ilk uygulamasını Menteşe Evleri bölgesinde sandık koyarak başlattık.  

■ Yeni projeleriniz de olacak mı?  

Elbette. Kadın sığınma evi, Muhtarlık Hizmet binaları, Gündüz Bakımevi, Etüt Merkezleri, Semt Polikliniği, HPV Aşı uygulaması, Oyna, Öğren, Muğla İstihdam Ofisleri, Belediye Plajları, 4 Paylaş Otobüsü hizmetleri için çalışmaları başlattık.  

Cenaze nakil hizmetlerini tamamen ücretsiz hale getirdik. Vektörle mücadele ve itfaiye için yeni araç alımı yapıyoruz. 100 yeni içme suyu deposu, Datça Betçe 3.Etap çalışmalarını başlatıyoruz. Emeklilerimiz için kapsamlı bir destek paketi hazırlıyoruz. 

Muğla Kart ile emeklimiz, öğrencimiz, çiftçimizin yanında olacağız. 4 ilçede tarım Market, Fethiye Salça Üretim Tesisi, Makine desteği, Muğla’nın ilk Flake Yem Tesisi, Yem desteği hayata geçirilecek.  

■ Doğa dostu yatırımlar da sürecek mi?    

Bodrum Katı Atık Aktarma istasyonu yapımına başladık. Güneş enerji santralleri yapımına devam edeceğiz. Denizova’ya yapılan Güneş Enerji santrali devreye girdi ve MUSKİ’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’u buradan karşılanıyor. Ayrıca Seydikemer’e Otogar’ın yanı sıra yollar, nazım imar planı, dirençli kentler, kültür merkezleri, otogarlar, spor kulüplerine destek, yeni otobüs hatları, öğrenciye ulaşımın 1 TL yapılması konularında da projelerimiz de olacak. Biliyorsunuz 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda başlatılan Didim-Bodrum arasında deniz otobüsü seferlerimiz de sürüyor.   

■ Personeliniz için çalışması, Muğlalılar için ulaşılması kolay bir başkan olduğunuzu düşünüyor musunuz?   

Öncelikle Muğlalı hemşehrilerimiz için her zaman yanlarında olan bir başkan olarak bilinmek isterim. Büyükşehir Belediye başkanı olarak makamında ziyaret edilebilen, koruması olmadan pazarda, çarşıda dolaşan, vatandaşlarımızın özel günlerinde düğününde, cenazesinde mutluluğunu, acılarını paylaşan bir belediye başkanı olmaya çalışıyorum. Muğla için birlikte yol yürüdüğüm, emek harcadığım personelimiz içinde hep en iyisini isteyen, onların haklarını sonuna kadar savunan bir başkanım diyebilirim.  

■ Günde kaç saat çalışıyorsunuz?   

Güne erken başlıyorum ve mesai saatimin bitmesinin güneşle bir ilgisi olmadığını söyleyebilirim. Yani eve kaçta döndüğümüz değil, o günkü programları tamamlamış olmamız önemli. Yoğun tempoyu yavaşlatmaya çalışmıyorum sadece temponun yavaşlamasına izin vermiyorum diyelim. 

En büyük hayranlığım Atatürk’e

■ İş ve özel hayatınızda sizi en çok ne kızdırır merak ediyoruz… Bir de neye büyük saygı ve hayranlık duyarsınız?  

Herkes gibi ben de işlerin düzgün ve zamanında yapılması konularında hassasım. Vatandaşlarımız için bahane üretmeden verilen sözlerin tutulmasını isterim. İşini önemsemeyen, üzerindeki üniformanın hakkını vermeyen kişilere karşı davranışım farklıdır.  

Benim en büyük hayranlık ve saygı duyduğum Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran, bu ülkeye asker, devlet adamı, siyasetçi, devrimci olarak çok büyük hizmetler yapan Atatürk’tür.   

■ Muğla, doğal ve kültürel zenginlikleriyle bize göre aslında sadece Muğlalıların değil, tüm Türkiye’nin… Sizce Türk halkı olarak turizm cenneti Muğla’ya yeterince sahip çıktık mı, çıkıyor muyuz?  

Muğla tüm dünyanın şehridir. Bir ziyaret eden tekrar tekrar gelmek ister. Muğlamıza özellikle büyük yangın döneminde tüm Türkiye sahip çıktı. Gerek itfaiye ekipleri gerekse erzak yardımı olarak tüm Türkiye Muğla için tek yürek oldu. Sadece merkezi hükümetin Muğlamızı planlama yetkisinin büyük bölümünü elinde bulundurdukları için Muğla’ya yaşam odaklı bakmasını istiyoruz, ranta, talana karşı onların da yanımızda olmasını istiyoruz.  

■ Muğla’da belediyeye ait kaç plaj var?   

Muğlamızda Büyükşehir’e ait 3 plaj var. Sayılarını arttırarmayı hedefliyoruz. .  

■ Muğla’yı benzettiğiniz ya da olmasını istediğiniz bir başka dünya kenti var mı?  

Muğla dünyada eşi benzeri olmayan hatta daha fazla da iddialı olacak ama birçok dünya şehrinin özelliklerini tek başına üzerinde barındıran bir şehir. Muhteşem denizleri, eşsiz kıyıları, tarihe tanıklık etmiş antik kentleri, bereketli ovaları, Evliya Çelebi’nin seyahatnamesine konu olmuş yemyeşil yaylaları ile yaşanacak ve yaşlanılacak şehirdir.  

‘Operadan, halk türkülerine tüm müzikleri seviyorum’

■ Sizi ziyarete geldiğimizde odanızda opera dinliyordunuz… Genellikle bu tarz müzikler mi dinlersiniz? Sanata olan ilginiz nasıl? 

  Müzik insanlar için çok önemli. Günün her saati insanın kulağında bir melodi olmalı. Operadan halk müziğine tüm müzikleri seviyorum. Evet ben ve personelim müzik yayını ile günün belirli saatlerinde müzikle çalışıyor. Büyükşehir Orkestramızın başarılı sanatçıları bazen başkanlık binamızda vatandaşlarımız ve bizler için mini konserler veriyor. Sanat her zaman her yerde olmalı.