27.07.2024 - 00:13 | Son Güncellenme:
Didem Seymen- Adıyaman’da yaşayan 5 buçuk yaşındaki Zeynep Türkmen’in bel ve ayaklarında ağrı artınca ailesi de kızlarını birçok hastaneye götürdü. Tanısı konulamayan Zeynep Türkmen, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi’ne yönlendirildi. İEÜ Medical Point Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Emre Divarcı, Zeynep Türkmen’in çocukluk dönemi kanseri olarak bilinen ‘Nöroblastom’ hastalığına sahip olduğunu ve bu hastalığından robotik cerrahi ile kurtulabileceğini söyledi. Prof. Dr. Divarcı ve ekibi tarafından yapılan robotik cerrahi yöntemiyle kötü huylu tümörü temizlenen minik Zeynep sağlığına kavuştu. Prof. Dr. Emre Divarcı, “Zeynep’in göğüs boşluğunda bir tümör vardı. Tümör aort dediğimiz, en büyük damara yakın riskli yerdeydi. Büyük çoğunlukla bu tip tümörler göğüs açılarak yapılan ameliyatlar ile temizlenir. Onkolojik cerrahiler riskleri olan yöntemlerdir. Hasta için çok ağrılı ve zorlu bir sürece neden olabilir. Bu yüzden robotik cerrahi yöntemi önerildi. Zeynep’in ailesi kabul edince ameliyat gerçekleştirildi. Robotik cerrahi ile göğsünü hiç açmadan 8’er mm’lik küçük deliklerden çok hassas bir şekilde tümör damarlarından sıyrılarak çıkarıldı.” diye konuştu.
‘Rahatça yürüyebiliyor’
Zeynep Türkmen’in babası İsmail Türkmen de kızının iyi durumda olduğunu ifade etti. Türkmen, “Zeynep’in bel ve ayaklarında ağrılar vardı. Birçok hastaneye gittik ancak farklı sebepler söylediler. Teşhis konulamadı. Emre hocamıza yönlendirildik. Emre hocamızın ve ekibinin yaptığı robotik cerrahi ameliyatı ile kızım sağlığına kavuştu. Kızım Zeynep şu an kendini daha iyi hissediyor. Dolaşabiliyor, yürüyebiliyor.” ifadelerini kullandı.
'Ameliyatı cerrah yapıyor'
Robotik cerrahi ameliyatının avantajlarından bahseden Prof. Dr. Divarcı, “Robotik cerrahide en çok merak edilenlerden biri de şudur; ‘Ameliyatı robot mu yapıyor?’ diye soruyorlar. Hayır, robot yapmıyor, cerrah yapıyor ve cerrahların yaptığı hareketleri simüle ediyor. Robotik cerrahi hastada küçük delikler ile operasyon yapma imkanı sağlıyor. Hekimlerin yaptığı hareketleri robot simüle ediyor hatta doktorların yaptığı hareketlerden daha iyi yapıyor diyebilirim. Cerrahların ellerinde titremeler olabilir. Ancak bu titremeler robota yansımıyor. Ayrıca 3 boyutlu görüş imkanı sağladığı için de hekimler için çok avantajlı.” dedi.
‘6 aylık bebeğe robotik cerrahi’
İyileşme sürecinin hızlı olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Divarcı, şunları söyledi: “Bağırsak, karaciğer, dalak, ince bağırsak, mide ameliyatları gibi ameliyatlarda robotik cerrahi avantaj sağlıyor. Robotik cerrahide gittikçe yaş küçülüyor. 6 aylık bebeği robotik cerrahi ile ameliyat yapar duruma gelindi. Robotik cerrahi ile yapılan bir ameliyatta iyileşme süreci çok daha hızlıdır. Örneğin, bir bağırsak ameliyatı yapılacağı zaman karnın çok büyük kesilerek açılması lazım. Tabii ki kesiklerin iyileşmesi için belli bir zaman gerekli ancak robotik cerrahi ile küçük delikler ile ameliyat yapıldığı için iyileşme süreci daha hızlı oluyor” diye konuştu.