14.11.2022 - 00:25 | Son Güncellenme:
ONUR ÇAKIR - İzmir İl Sağlık Müdürü Emre Erkuş, “Şehir Hastanesi, Şubat 2023’te hizmete açılacak” dedi; hiçbir hastanenin de kapatılmayacağını vurguladı.
Planlarını şubata göre yaptıklarını belirten Erkuş, “Ön talep toplama çalışmalarımızı başlattık. ‘Orada hizmeti nasıl veririz, başladığımız zaman nelerle karşılarız, firmanın sorumlulukları nelerdir/’ noktalarında ekiplerimizi kurduk. Şimdiden orada olması gereken cihazların sayımları yapıldı, tekrar yapılacak. Aynı firmanın yaptığı Ankara Şehir Hastanesi açıldı, önümüzdeki günlerde Kocaeli Şehir Hastanesi açılacak. Ondan sonra da inşallah bir aksilik olmazsa İzmir Şehir Hastanesi’ne sıra gelecek. Poliklinik hizmetleri ve acil hizmetlerle içine girmeyi hedefliyoruz” dedi.
‘Özellerle yarışacak’
Şehir Hastanesi yapımında inşaatın bittiğini ifade eden Erkuş, “İnce işçiliklerin de birçoğu bitti. Yaklaşık 640 bin metrekare kapalı alana sahip. Genel hastane konseptinde, içinde 4 tane hastane kuleler tarzında yapıldı. 2 bin 60 yataklı, belki bu sayı yoğun bakımlarla 2 bin 400’e çıkabilecek. Burası açıldığında, İzmir hizmette özellerle yarışacak hale gelecek” diye konuştu.
Hastaneye ulaşım hakkında da bilgi veren Erkuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hemen önünden geçen çevreyolu var. Kuzey aksına doğru giden... Bu çevre yolu ile hemen önünden geçen yol ayrımı ile karayolları genel müdürlüğünün sorumluluğunda bir yol açılmış. Toplu taşıma hizmeti belediyeler tarafından yürütülüyor. İzmir’de de İzmir Büyükşehir belediyesi tarafından yürütülen bu sorumluluk alanında belediye ekipleri de çalışmalarını yapıyorlardır. Sayın Valimiz öncülüğünde en son ulaşımla ilgili toplantımızı da gerçekleştirdik. İnşallah oranın sağlıklı bir ulaşımı olmasını istiyoruz. İzmir’in genel bir sıkıntısı olan trafik tıkanmalarıyla ilgili sorun olmasın diye gayret ediyoruz. Ne yapılabilir noktasında önerilerimizi sunuyoruz. Gerek firma, gerek Bakanlığımız, gerek Valiliğimizle beraber buranın ulaşım noktasında da herhangi bir sıkıntı yaşamasın istiyoruz” diye konuştu.”
İzmir’de hastanelere ilişkin de bilgi veren Erkuş, şu noktalara değindi: “Üniversite hastanelerinin yanında, kamu hastanelerinin toplum sağlığı açısından, özellikle acil servis ve ameliyatlar bazında yükü sırtlayan bir yapısı var. Merkezde her türlü imkânın olduğu 5 büyük, 2 de çocuk ve göğüs hastalıklarının olduğu Suat Seren ve Behçet Uz Eğitim Araştırma dediğimiz, A1 seviyesinde büyük hastanelerimiz var. Hizmet sunumu çok iyi. Başka illerden İzmir’e sevklerin yoğun olduğu bir hastane gurubumuz mevcut. Önümüzdeki en güzel imkân, Şehir Hastanesi olacak. Ardından, diğer hastanelerimizde de yenilenme süreci başlayacaktır.”
Tam donanımlı
Sağlık Bakanlığı’nın tüm hastaneleri günümüz teknolojik gelişmişlik düzeyinde yaptığını anlatan Erkuş, “100 yataklı bir hastane yapacaksanız en az 20 dönüm alan olması lazım. Bu rakamları mutlaka 20 ile çarparak 2 katını alarak daha geniş alanlarda hizmet vermek istiyoruz. Bugün şehir hastanesi 2 bin 50 yataklı, sadece kapalı alanı 460 bin metrekare” dedi.
‘Hasarımız yok’
İzmir’de şu anda depremden etkilenen hasarlı hastane bulunmadığını kaydeden Erkuş, “2 yıl önceki depremde sıkıntı yaşayan Buca Devlet Hastanesi vardı. Onu da hizmete açtık. Eğer depremle ilgili ciddi anlamda sıkıntısı olan bir binamız varsa Bakanlığımız takibini yapıyor. Şu an yıkım aşamasına geldiğimiz binalarımız yok” şeklinde konuştu.
Vakalar azaldı
Pandemi vakalarının düşük olduğunu aktaran İl Sağlık Müdürü, “Göreve başladığımız gün itibariyle verilerimiz, vaka sayılarımız azalmış durumda. Bizim korkumuz acaba ekim-kasım gibi vakalar artar mı noktasındaydı ancak böyle bir şeyle karşılaşmadık. İzmir’in aşılanma oranı da yüksek. 2 doz aşılama oranı yüzde 85’lere kadar çıkmış durumdaydı” dedi. Erkuş, yoğun bakımlarla ilgili bir sıkıntı olmadığını sözlerine ekledi.