EgeHelal olsun kızlar!

Helal olsun kızlar!

02.12.2022 - 00:30 | Son Güncellenme:

Bornova Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojisi bölümünde üç kız öğrenci, erkek egemen sektörde ‘yapamazsın’ diyenlere inat varlık gösteriyor.

Helal olsun kızlar

Bornova Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Lisesi’nde ‘yapamazsın’ diyenlere inat üç kız öğrenci, motorlu araçlar teknolojisi bölümünde okuyor. ‘Bu meslek erkek işi’ laflarına inat eğitimlerini sürdüren Ceren Avcıoğlu, Fatoş Liman ve Banu Sakarya, “Bize ‘yapamazsın’ diyenlerin hepsi yanıldı” diyor. Toplam 1500 öğrenci kapasiteli lisede, 200 kişilik bölümde sadece 3 kız öğrenci bulunuyor. Erkek egemen sektörün ara eleman ihtiyacını karşılayan okulda, hünerli kızler lastik söküp takıyor, yağ boşaltıyor, arabaların bakımını yapıyor. TOGG’da çalışmak istediğini belirten 12. sınıf öğrencisi Ceren Avcıoğlu, “Bu sektör benim çocukluk hayalimdi. Arabaları çok seviyorum. Haberlerde kadın tamircileri gördüğümde onlar gibi olmak istiyordum. Bu bölümü seçmeyi ben istedim. Çevremde ‘Sen kızsın, yapamazsın. Bu erkek işi’ diyenler oldu ama bu bölümü seçtikten sonra hepsi yanıldı. Şimdi beni destekliyorlar” dedi. Fatoş Limon da, “Meslekleri kadın veya erkek işi diye ayırmak çok saçma. Çünkü kadınların her işi başarabileceğine eminim. Şimdi öyle söyleyenler beni görünce şaşırıyor ve ‘gerçekten de yapabilirmişsin’ diyor. Ama hala yapamayacağımı düşünenler de var. Bu bölümü oku-mak isteyen kız öğrenciler, etrafındaki olumsuz düşüncelerden etkilenmesin” şeklinde konuştu. Banu Sakarya, herhangi bir olumsuz tepkiyle karşılaş-madığını ifade etti, “Herkes bana destek çıktı. Çocukluğumdan bu yana otomotiv sektöründe çalışmak istiyorum. İleride kendime ait bir servis açmak istiyorum” diye konuştu. Okul Müdürü Zülküf Yıldız, “Mezun olduktan sonra da çok başarılı oluyorlar” vurgusunu yaptı. Bölüm şefi Hasan Arslan ise, “Çok kabiliyetliler. Sanayide, işletmelerde rahatlıkla çalışabilirler” dedi.

Haberin Devamı

Küçücük büyütece dünyayı sığdırdı

Aydın’da yaşayan doğuştan optik atrofi hastalığı olan Hülya Doğan (53), hayalini kurduğu öğretmenlik mesleğine, babasının kendisine aldığı büyüteç yardımıyla kavuştu. Yüzde 65 görme engelli olmasına rağmen yapamayacağını söyleyenlere inat pes etmedi. 22 yıldır eğitimci olan Doğan, şu an Yunusemre ilçesi Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yiyecek içecek hizmetlerinde görev yapıyor. Doğan, “Kardeşim de aynı rahatsızlık var. Babamın aldığı büyüteç sayesinde hem ben hem kardeşim ortaokulu, liseyi ve üniversiteyi bitirdik. Hiç yılmadan o küçücük büyütece tüm dünyamı sığdırarak, mesleğimi elime almayı başardım. İlkokulda notlarımızı annem okurdu. Çok büyük destek oldu. Babam da en büyük güzelliği bize büyüteç getirmekle yaptı. İkisi de benim kahramanım” diye konuştu.

Yazarlar