16.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
YUSUF ÇINAR
Milas Belediyesi ile çeşitli oda ve kurumların işbirliğiyle düzenlenen 8. Milas Zeytin Hasat Şenliği, 12 Kasım’da Salı Pazarı’ndan kortej yürüyüşüyle başladı. Etkinlikte Belediye Başkanı ve Şenlik Komite Başkanı Muhammet Tokat, siyasetçiler, üreticiler, sporcular, sanayiciler, muhtarlar, gaziler ve çok sayıda vatandaş kenetlenerek tek yürek oldu.
Davul zurna eşliğindeki yürüyüşe ellerinde zeytin dolu sepetleri ve yöresel kıyafetleriyle renk katan kadınlar, efeler, çocuklar ve tüm konuklar, şenliğin coşkusuyla Milas sokaklarını sarıp sarmaladı. Yürüyüş Atapark Meydanı’nda sona erdi. Burada kurulan stant da önce Belediye Başkanı Muhammet Tokat, ardından Milas Ticaret Odası Başkanı Reşit Özer birer konuşma yaptı. Özellikle iki kurumun öncülüğünde yaşama geçirdikleri festival, görülmeye değerdi. Tam bütünlük sağlayan Tokat ve Özer, Milaslılara unutamayacakları bir iki gün yaşattı.
MİTSO Başkanı Reşit Özer’in, “Şu anda kayıtlı 8 coğrafi işaretimiz var. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılında, yani önümüzdeki yıl hedefimiz 23 coğrafi işaret” açıklaması büyük alkış aldı.
Atapark Meydanı’nda bir konuşma yapan Başkan Muhammet Tokat, “O dönemlerde bütün arkadaşlarım hatırlar. Biraz antik çağlardan beri zeytinin başkenti olmasına rağmen dökme zeytinyağı, sabunluk zeytinyağı ile burun kıvrılan, değer verilmeyen bir zeytin ve zeytinyağı ile karşı karşıya idik. Yanlış hatırlamıyorsam 6 veya 7 aile markamız vardı ve yerelde de hiçbir etkinliğimiz yoktu. Hatta o dönemlerde ülke çapında zeytinyağına karşı olumsuz kampanyayı hepiniz hatırlarsanız. Yemek programlarında aşçılar, şefler yemek yapar soğan doğrar, baharat atar bir de derler ki, ‘Bir de sıvı yağımızı ekleyelim.’ Biz ona zeytinyağı dedirtemedik o dönemlerde. Ama şimdi şu arkamda duran ortak akıl ile bir yola çıktık. Dönemin Kaymakamı Fuat Gürel’in öncülüğünde Milas’ta zeytin hasat şenliği başlatıldı. Onun da ötesinde bu ortak aklın eseri olarak Tarım Fuarı ve birçok şey başarıldı” dedi.
‘Gidecek çok yolumuz var’
Tokat, konuşmasına şöyle devam etti: “Dökme zeytinyağından, sabunluk zeytinyağından Türkiye’nin bir numarasına, Avrupa Birliği coğrafi işaretini almış ilk ve tek zeytinyağına geldik. Bunu çok kısa zamanda başardık. Hep beraber başardık. Bu işareti almak bizi şu anda Türkiye’de ve dünyada önemli bir noktaya getirdi ancak görevimiz bitmedi, şimdi yeni başlıyor. Uzmanlara ve akademisyenlere yaptırdığımız incelemede Avrupa Birliği coğrafi işareti almış zeytinyağının dışsatım kapasitesinin en az 40 milyon dolar olması lazım. Biz Milas olarak 6 milyon dolardayız. Yani, gidecek çok daha yolumuz ve yapacak işimiz var. Tek amacımız Milas’ı, Milas’ın Memecik zeytini ve Milas zeytinyağını şu andaki noktasından çok daha yükseklere taşımak. Ülkede ve uluslararası arenada çok daha başarılı hale getirmek için çalışma yapmaktır.”
Şenlik düzenleme komitesi üyeleri ve misafirlerin konuşmasının ardından alandaki stantlar gezildi ve hasat için seçilen Milas’ın Kırcağız Mahallesi’ndeki zeytinlikte hasat gerçekleştirildi. Şenlik programı, aynı mahallede bulunan Aagean Zeytinyağı Fabrikası’nın gezilmesinin ardından, Özlem Mekik ve gastronomi uzmanlarının katılımıyla Atapark’ta, “Zeytinyağlı Yemeklerin Dünya Mutfağındaki Yeri ve Önemi” hakkında söyleşi yapıldı.
Şenliğin en renkli kısmı ise Zeytin Güzeli seçimi sırasında gerçekleştirildi. 8. Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin Zeytin Güzeli, 29 aday arasından jüri tarafından değerlendirildi. Saniye Ak Bozdağ birinci, Necla Öykü Tekin ikinci, Zehra Küçük de üçüncü seçildi.
Casalini’den unutulmaz gece
Şenliğin birinci günü akşamına Zeynep Casalini konseri damga vurdu. Saat 20.00’de sahneye çıkan Casalini, yaklaşık üç saat süren konserinden Milaslılara unutulmaz bir gece yaşattı. Konsere; Kaymakam M. Ünver Böke, Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Kamil Gül ile birlikte binlerce Milaslı katıldı. İkinci akşam gerçekleşecek olan Ferhat Göçer konseri ise, İstanbul’daki patlamadan dolayı ileri bir tarihe ertelendi.
450 markette şatışa sunuldu
Konuşmasına Milas’ın parlayan bir yıldız olduğunu belirterek başlayan Milas Ticaret Odası Başkanı Reşit Özer, “Zeytin ve zeytinyağının başkenti Milas. İki yıl önce Milas’ın markalarını tescil etmek için yola çıktık. Üç yıl gibi uğraşın ardından 2013, 2014 ve 2015’te Türk Patent’ten Milas zeytinyağının zeytinin yeşil zeytinin çekişke zeytinin, halımızın coğrafi işaretini aldık. Ama bizim hedefimiz büyüktü. Biz Avrupa istiyorduk ve 2017’de üç yıl bir uğraştığımız ekibimizle birlikte. İstedik ki Türkiye’de Milas zeytinyağını, özellikle memecik zeytinyağını tanıtalım, bunun önemini anlatalım. Ve iki yıl doldu, çok ciddi şekilde Milas ekonomisine faydası oldu. İki üreticimiz Amerika’ya ihracat yaptı, arkasından yine bir üreticimiz Berlin’de, İsviçre’de 450 markette Milas zeytinyağı satmaya başladı. Arkasından yine Katar’da, Endonezya’da, Bahreyn’de, Singapur’da ve Uzakdoğu’da Arap ülkelerinde dışsatımımız gelişti. Bu önemli bir olay. Hala daha araştırma yapıyoruz. Ve bu yıl da ürünümüz bol olduğu için çok ciddi talebimiz var. 90 zeytinyağı markamız var, bunların 17’si coğrafi işaretli AB standartlarında. İlçemizde 75 yağhanede fabrika bulunuyor. Şu anda odamıza kayıtlı 8 coğrafi işaret var. Yani Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılında hedefimiz 23 coğrafi işaret” diye konuştu.
Milli atletlerle yürüyüş ve yemek
8. Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin ikinci günü, Su Kemerleri ve Menteş Kavakdibi güzergahına sağlık yürüyüşü yapıldı. Milli atletler Nagihan Karadere, Seda Ocak, Sema Aydemir, Milas Dağcılık-Doğa Sporları Kulübü, protokol üyeleri ve halkın katılımıyla gerçekleşen yürüyüş, iki kilometre sürdü.
Burada bir konuşma yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Sizlerin sayesinde Milas Zeytin Hasat Şenliği dolu dolu geçiyor ve amacına ulaşıyor. Destek veren herkese tekrar teşekkür ediyorum” dedi.