30.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Özel Ege Şehir Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Namıg Jafarov, yaz aylarında sağlıklı kalmanın yollarını anlattı. Jafarov, sıcak havalarda, beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasıyla gelişen güneş çarpmasının en çok çocukları ve yaşlıları etkilediğini belirtti.
Jafarov, yüksek ateş, tansiyon düşüklüğü, nabızda hızlanma, aşırı yorgunluk, bitkinlik, ağrılı kramplar, kalpte ritim bozukluğu, baş ağrısı, kusma-ishal, huzursuzluk, havale ve bilinç bulanıklığı gibi belirtilerle ortaya çıkan güneş çarpmasından korunulması için şu unsurlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı: “Mevsime uygun, vücut sıcaklığını yükseltmeyecek kıyafetler giyilmelidir. Bol su tüketilmelidir. Alkol tüketimine de dikkat edilmelidir, çünkü alkol vücudumuzun ısısını ayarlayan sistemi olumsuz etkiler.”
Güneş çarpmasından korunmak için, sık sık duş alınması ve ışınların dik geldiği saatlerde (10.00-16.00 arası) zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini kaydeden Dr. Jafarov, bebek ve çocukların güneşe karşı daha hassas olduğunu, mutlaka güneş koruyucu krem kullanılması gerektiğini ifade etti.
‘Özel solüsyon gerekli’
Havuzdan bulaşan enfeksiyon hastalıklarının en çok göz ve deriyi etkilediğini vurgulayan Uzm. Dr. Namıg Jafarov, gözde kızarıklık, çapaklanma, akıntı ve sulanma ile seyreden rahatsızlıkların, antibiyotikli göz damlalarıyla tedavi edildiğini belirtti. Jafarov, mantar ve iltihabi enfeksiyonlara karşı da havuza girmeden önce, duş alıp ayakları özel bir solüsyondan geçirmek gerektiğini dile getirdi.
Yorgunluğun bir nedeni vardır!
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Zeynel Dinedurga, sabahları yorgun ve uykusuz uyanmanın kas romatizması olarak adlandırılan fibromiyalji belirtisi olabileceğini söyledi. Hastalığın modern toplumu etkileyen, zor tedavi edilen ve sıklıkla tekrarlayan kronik rahatsızlıklardan biri olduğunu belirtti, “Vücutta yaygın ağrı olarak kendini gösterir, başka belirtilerle de ortaya çıkan, yumuşak doku romatizmasıdır” dedi.
Fibromiyaljinin sabahları belirli bir bölgede ortaya çıkan, vücudun diğer bölgelerine yayılan keskin, derin ağrı, etkilenen eklem ve kaslarda dokunma ve bastırmayla da ağrı oluşması, kaslarda yanma ve seğirme, katılık ve tutukluk, ellerde ve ayaklarda uyuşma, yorgunluk ve halsizlik olarak belirti verebileceğini belirten Dinedurg, “Fizik tedavi ve ilaçlarla çözüm arıyoruz” dedi.