09.09.2024 - 00:40 | Son Güncellenme:
Didem Seymen - Ege Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin dördüncü büyük hastanesi… İzmir Şehir Hastanesi’ne günde bin 500 hasta acil servisten geliyor, bunların yaklaşık 80 tanesi 112 acil ambulanslarla taşınıyor. Günde randevulu yaklaşık 12-13 bin hasta ve randevusuz bin-2 bin hasta, yatan 2 bin 100 hasta, refakatçileri ve 8 bin çalışanı da düşündüğünüzde günlük 25 bin insanın giriş-çıkış yaptığı dev bir sağlık kompleksi… Böyle devasa bir sağlık kompleksini yöneten, üstelik kalp-damar cerrahlığını da bırakmayan bir başhekim. İzmir Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Orhan Gökalp, Milliyet Sağlık Editörü Didem Seymen’in sorularını yanıtladı.
■İzmir Şehir Hastanesi’nde kaç hekim, kaç bölüm, toplamda kaç sağlık çalışanı var? Yatak kapasitesi nedir?
İzmir Şehir Hastanesi 16 Ekim 2023 tarihinde açıldı. Açıldığı andan itibaren de ivedilikle tam kapasiteye çıktı. Son 4-5 aydan beri tam kapasite çalışıyoruz. Yani hastanemizde 2 bin 100 yatak var ve bu yatakların tamamı kullanılıyor. 80 tane klinik toplam bin 700 yatağa tekabül ediyor ve yaklaşık olarak da 22 tane yoğun bakım 400 yatağa tekabül ediyor. Yaklaşık olarak toplamda 2 bin 100 bir yatağa sahibiz.
■22 farklı yoğun bakım mı var?
Tabii, 22 farklı yoğun bakımda yaklaşık 378 hastaya bakıyoruz. Türkiye’nin dördüncü büyük hastanesiyiz. Bin 700 civarında hekim, 2 bin civarında hemşire, toplamda idari birimlerde çalışan yardımcı sağlık personeliyle birlikte 6 bin kamu çalışanı var. Sayısı değişmekle birlikte de bin 500-2 bin civarında hizmet aldığımız şirket çalışanları var. Toplam 8 bine yakın çalışan var hastanede. Günlük ortalama ayaktan 13-14 bin hastaya bakıyoruz. Bunun dışında bin 700 civarında hastamız, refakatçileri ve sekiz bin çalışanımız ile birlikte günlük 25-30 bin insan sirkülasyonu oluyor.
■Burası çok büyük bir kompleks. Hastalar binalardan binalara ya da polikliniklerden başka bir binaya geçişte zorlanıyor mu?
3 tane temel binaya sahibiz. Bir tanesi ana bina. Bir tanesi 300 yatak kapasitesi fizik tedavi ve rehabilitasyon binası. Bir tanesi de 100 hastanın bulunduğu yüksek güvenlikli psikiyatri binası. Elektrikli golf araçlarıyla hem hastalarımızı, hem de personelimizi taşıyoruz. Tabii ki golf araçlarına binemeyecek hastalarımızı binalar arasında konuşlandırdığımız ambulanslar ile taşıyoruz. 8 golf aracımız var. Bunların dışında daha küçük elektrikli araçlarla da yine hasta taşıdığımız oluyor.
■İzmir’in bu kadar büyük bir hastaneye gerçekten ihtiyacı var mıydı?
İzmir’in kesinlikle buna ihtiyacı vardı. Daha önce de başka hastanelerde yöneticilik yapıyordum. Zaten açıldıktan sonra da hiçbir hastane yatağı kapatılmadığı halde hastanemiz full kapasite çalışıyor. Bu hastanede bütün alanlarda hizmet var. Tıp alanında yapılan bütün hizmetler bu hastanede yapılabilir.
‘İşlemler burada yapılır’
■Başka hastanelerden hastalar size yönlendiriliyor, peki sizin başka hastanelere yönlendirdiğiniz hastalarınız oluyor mu?
1-2 spesifik konu haricinde (çocuk radyasyon onkolojisi bölümümüzü tamamlamak üzereyiz) bizim hastanemizden değil Ege Bölgesi’ne Türkiye’deki herhangi bir hastaneye hasta gitmez. Bütün işlemleri bu hastanede yapılır. Ama bunu sadece tıbbi tesisat ya da binanın yeterliliği için söylemiyorum. Daha önemlisi bunu yapabilecek teknik yeterliliğe sahip insanların bu hastanede konuşlandırılmış olması. Hep alanında uzman önde gelen hocalar var ki bu hastanede bu teknik alt yapıyı kullanabiliyoruz. Bu açıdan çok yeterliyiz.
‘Sağlık turizmi ruhsatımız var’
■Peki İzmir Şehir Hastanesi deyince, “Türkiye’nin en büyük akciğer nakli merkezinin ya da böbrek nakli merkezinin ya da kardiyovasküler cerrahinin akla geldiği ilk ve tek merkez olmalı” gibi bir hedef var mı?
Öncelikle onkoloji tedavisinde çok ileri seviyedeyiz. Gerçekten hasta yükümüz çok fazla ve dünyanın her yerinde uygulanan tedaviler burada uygulanabiliyor. Yani 3-4 tane hastanede olan tıbbi cihazlar var bu hastanede. Göz ile ilgili yeni birimler açarak vilayetin ihtiyacı olan işlemlerle ilgili biz bu anlamda da iddialıyız. Çok sıra bekleniyor gözle ilgili işlemlerde, bu beklemeye son vereceğiz. Onun dışında neredeyse bütün organ nakilleri yapılıyor. Hem organ nakli yapmak, hem de yoğun bakım yatağı fazla olduğu için de donör bulmak konusunda da iddialıyız. En önemlisi hastanemiz çok yeni bir bina. Konaklama imkanları çok fazla. Kısa sürede çok yüksek kalitede hizmet vermeye çalışıyoruz. Yani bu bağlamda da sağlık turizmi ile ilgili pek çok talep geldi bize. Sağlık turizmi ruhsatımız da var. Bu anlamda gerekli prosedürleri de tamamladıktan sonra hastaların tedavisine başlayacağız.
‘Önceliğimiz organ nakli’
■Hangi alanlarda daha çok hasta gelecek?
Özel sektörde genellikle estetik ve saç ekimi için geliyorlar. Bizim hastalarımız ise daha çok gerçekten tıbbi sebeplerle, özellikle organ nakil çok fazla planlıyoruz. Yurtdışından talepler çok fazla. Kanserler, genel cerrahi, kalp damar cerrahisi alanlarında hizmet vereceğiz.