21.09.2024 - 00:01 | Son Güncellenme:
Didem Seymen - Diz eklemlerinde sıvı kaybı, kireçlenme, kıkırdak dokusunun bozulması gibi sorunlar ilerleyip kişi, günlük hayatındaki basit işleri bile yapamayacak hale geldiğinde diğer tedavilere de yanıt alınamıyorsa protez öneriliyor. Son yıllarda robotik teknikle uygulanmaya başlayan diz protezi ameliyatlarının hastanın hareket etmesini kolaylaştırdığını belirten Medicana International İzmir Hastanesi Ortopedi Uzmanı Prof.Dr.Devrim Akseki, “İyi yapılmış bir diz protezi ile kişi kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme, hatta yürüyüş, jogging gibi ufak bir takım sporları da yapabilme şansına sahip oluyor” dedi.
Robot kılavuzluk yapıyor
Dünyada giderek yaygınlaşan robotik protez cerrahisi tekniğinin, klasik diz protez ameliyatından farkının robotun cerraha kılavuzluk etmesi olduğunu söyleyen Akseki, tekniği şöyle özetledi: “Robottaki sensörler ve kameralar yardımıyla, dizdeki eğrilik ve hareket kısıtlılığı insan gözünün algılayamayacağı bir hassasiyetle hesaplanıyor ve kemik kesisi buna göre yapılıyor. Böylece protezin dize tam olarak oturması sağlanıyor. Deneme protezleri ile dizin son durumu, kontrol edilip gerçek protez yerleştiriliyor. Burada işi yine cerrah yapıyor ama robotun milimetrik hesaplamalarına göre yönlendiriliyor.”
Çabuk iyileşme olanağı
Medicana International İzmir Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op.Dr.Ömer Selçuk Öçmen, robotik diz protezi ameliyatının ardından hastaların ameliyatın ertesi günü ayağa kaldırılıp ve yürütüldüğünü belirterek, genellikle 2 gecelik yatıştan sonra, 3’üncü gün taburcu edilebildiğini söyledi. Eve çıkıldığında, hastanın kişisel gereksinimlerini karşılayacak kadar yürüyebildiğini belirten Öçmen, “Ameliyatın hemen ardından başlanan basit egzersizlerin 3 ay boyunca aksatmadan yapılması önerilir.15-20 gün boyunca, 2-3 günde bir olacak şekilde pansumanlar yapılır; bunun için hastaneye gelinmesine gerek yoktur. 3-4 haftalık süreç tamamlandıktan sonra, kişinin ağrısız bir şekilde ve istediği kadar yürümesi ve ayakta kalması mümkün olabilir. Süreç tamamlandığında diz tam düz olur ve 120 derece bükülebilir.
Op. Dr. Selçuk Öçmen, bilimsel çalışmalarla ilgili şöyle konuştu: “Araştırmalar, robot ile yapılan protez cerrahilerinde protezin yerleşme mekaniğinin çok daha kesin bir yöntemle yapıldığını savunuyor, başarılı sonuçlar verdiğini gösteriyor. Bizim de deneyimlerimiz ve gözlemlerimiz de bu yönde. Robot sayesinde neyi ne kadar kestiğimizi çok iyi biliyoruz. Bu çalışmaların sonuçlarına göre robotik cerrahide uygulanan protezlerde, hastalar daha erken hareket etmeye başlıyor ve daha az ağrı yaşayabiliyor. Protezin neden olduğu yabancı cisim hissi az oluyor, böylece hasta kısa sürede sosyal hayatına dönebiliyor.”
Robotik diz protezi kimlere uygulanabilir?
İleri diz osteoartriti (kireçlenmesi) olan, ağrı nedeniyle yürümesi zorlaşmış ve kısıtlanmış, ayakta uzun süre duramayan, dizinden ses gelen, dizde şişme, kilitlenme, çömelme zorluğu yaşayan, günlük aktivitelerini bile yaparken zorlanan, ameliyatsız tedavilerin yetersiz kaldığı hastalar için uygun bir tedavi yöntemidir. Robotik diz protezinin sağladığı kolaylıklar ise şöyledir:
- Ameliyat sonrası hareket kabiliyetinin artması
- Kişinin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi hatta yürüyüş gibi sporları yapabilmesi
- İyileşme sürecinin hızlanarak, günlük aktivitelere dönüşün uzman kontrolünde daha erken olmasıdır.
- Diz çevresindeki dokuların korunabilmesi mümkün olabilmektedir.