07.06.2021 - 00:02 | Son Güncellenme:
Türkiye Rafineri ve Petro-kimya İş Birimi İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı Levent Kocagül, Milliyet Ege’nin sorularını yanıtladı...
SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi olarak Kovid-19 sürecinde çalışanlar için neler yaptınız?
Salgının, Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmesiyle birlikte ülkeler kapanmaya giderken kurumlar da gereken önlemleri hızla uygulamaya başladılar. Türkiye’nin en büyük endüstriyel holdingi SOCAR Türkiye olarak, bu süreçte 5 bin 200 çalışma arkadaşımızın sağlığı ve güvenliği için sağlık otoritelerince açıklanan yönergeler doğrultusunda tedbirlerimizi hayata geçirdik. Şirket olarak, salgının henüz ilk günlerinde, ülkemizin de etkilenmesi halinde yapacaklarımızı belirleyip bir acil eylem planı hazırlamıştık. Türkiye’de ilk vakanın görülmesiyle birlikte SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi olarak entegre bir kriz yönetimi uygulamaya başladık. Bu kapsamda evden çalışma modeline geçen ilk şirketlerdeniz. Salgınla mücadelede bir yandan çalışma arkadaşlarımızın ve paydaşlarımızın sağlığını korumak için sağlık otoritelerinin önerileri doğrultusunda tüm önlemleri alırken, operasyonlarımızı da aralıksız sürdürmeyi başardık.
Tüm bunların sonucunda, geçtiğimiz yıl Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 19-24 Haziran tarihleri arasında İzmir Aliağa’da yer alan SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi kapsamındaki tesislerimizde yapılan tetkikler başarıyla sonuçlanırken Petkim, STAR Rafineri ve SOCAR Depolama şirketlerimiz, ‘Kovid-19 Güvenli Üretim Belgesi’ almaya hak kazandı.
Pandemi sürecini doğru yönetebilmek adına, geliştirdiğimiz yeni bir yazılım ile şirketimizde Kovid-19’a ilişkin vaka durumlarını bize günlük olarak gösteren dijital bir bilgi akış sistemi oluşturduk.
Bu süreçte özel eğitim, bilgilendirme ve bilinçlendirme programları oluşturarak Toolbox, İş Güvenliği Dakikası, gibi farklı iletişim kanallarımızla tüm çalışma arkadaşlarımıza gerekli bilgi akışını zamanında sağladık. Kurum içinde aldığımız önlemleri ve bu sürece özel başlatılan yeni uygulamalarımızı yüklenici firmalarımızla da anında paylaşarak aldığımız önlemlere yüklenici firma çalışanlarının da uymalarını sağladık ve bunun takipçisi olduk.
‘Eğitimler aksamadı’
Evden çalışma modeli, şirketiniz tarafından uygulandı mı?
Hazırladığımız eylem planı doğrultusunda, ofislerde çalışan arkadaşlarımızın tamamına yakını için 2020’nin Mart ayından itibaren uzaktan çalışma ortamı sağladık. Grubumuz bünyesinde 2018 yılında başlattığımız dijital dönüşüm uygulamalarımız, iş süreçlerimizi pandemi şartlarının gerektirdiği izolasyon sürecine adapte etmede bize büyük bir imkân sundu. Bu uygulamalar kapsamında daha önce hayata geçirdiğimiz e-eğitim platformumuz sayesinde bu dönemde eğitim programlarımız da hiç aksamadan devam etti.
Çalışanların bu süreçte motivasyonunu nasıl sağlıyorsunuz?
Kurum içi iletişim çalışmalarımızı pandemi şartları doğrultusunda artırarak çalışma arkadaşlarımızın bu dönemi sağlıklı ve güvenle geçirebilmesi için gereken tüm bilgilendirmeleri hızlı bir şekilde paylaştık.
Evden çalışma imkânlarını genişlettiğimiz bu süreçte iş-özel yaşam dengesini artırmaya yönelik öğle arası molaları, esnek çalışmada verimlilik, kadınlara yönelik ek izin imkanları, uygun olanaklarla dilediğin yerden çalışma, etkili online toplantı çözümleri ve gerekmedikçe saat 18.00’den sonra toplantı yapılmaması gibi uygulamalarımızı gerçekleştirdik.
Network gururu
Koronavirüsün SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi faaliyetleri üzerindeki etkileri neler oldu ve siz bu süreci nasıl yönettiniz?
Global tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılara rağmen STAR Rafineri ve Petkim’in birbirine entegre yapısı sayesinde, pandemi şartlarında Petkim olarak hammaddemizi STAR Rafineri’den doğrudan almaya devam ederek bu olumsuz şartlardan etkilenmedik. Bunun sonuncunda Türkiye’nin ihtiyacı olan petrokimyasal hammaddeleri sorunsuz bir şekilde sağlayarak pandemiye rağmen kesintisiz üretim yapmayı başardık.
Petkim olarak pandemi başlar başlamaz Türkiye’nin ihtiyacı olan petrokimyasal hammaddeleri sorunsuz sağlamak için gerekli operasyonel adımları hızla attık. Tedariği neredeyse hayati önem kazanan tıbbi destek ürünlerinin üretimi için ihtiyaç duyulan petrokimyasal hammaddeleri kesintisiz sağladık. İç pazarın taleplerine yöneldiğimiz bu dönemde Petkim’in toplam cirosu içinde yurtiçi satışlarının payı yüzde 67’lere ulaştı. STAR Rafineri tarafında ise, en ileri teknolojilere sahip rafinerimizin esnek üretim kabiliyeti sayesinde pandemi döneminde talebi azalan jet yakıtı üretimimizi hızla motorine dönüştürerek üretime aradan vermeden devam ettik.
Ayrıca bildiğiniz üzere SOCAR Türkiye olarak Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) dijital teknolojileri kurumsal yapılarına en iyi uygulayan şirketlerden oluşturduğu Global Lighthouse Network’üne geçtiğimiz yıl Petkim ile dahil olmuştuk. Pandemi döneminde hız verdiğimiz dijital dönüşüm süreçlerimizle bu önemli ağa, bu yıl da STAR Rafineri ile kabul edildik ve Global Lighthouse Network’ünde iki şirketimizle yer almayı başardık. STAR Rafineri’nin bu network’e seçilen dünyadaki ilk rafineri olurken ayrıca 2021 yılında Türkiye’den bu ağa giren tek kurum olma unvanını da elde ettiğini vurgulamak isterim.