Ege2008 KAYIPTI 2009 BELİRSİZ

2008 KAYIPTI 2009 BELİRSİZ

27.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

İş dünyası, bu sene umduğunu bulamadı, gelecek için de karamsar konuştu.İşte; sanayici, ihracatcı, tüccar, esnaf ve üretici temsilcilerinin görüşleri:

2008 KAYIPTI 2009 BELİRSİZ

İzmir iş dünyası 2009’dan umutsuz

2008’de ekonominin geri planda kalması eleştirildi, kayıp yıl olarak nitelendirildi. Yılın ikinci yarısında etkisini hissettiren küresel kriz nedeniyle, 2009’a ilişkin tedirgin bekleyiş hakim. İşte, görüşler...

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın: Yeni bir rotayla, fırtınadan korunmak üzere 2009’a giriyoruz. Yumuşak karnımız, alacaklarımızın riskleşmesi. Daha kaliteli ve katma değerli mallar üreterek bunu aşacağız. Sanayicinin unutmaması gereken iki kelime var. Birisi kar, diğeri tasarruf. Kar etmeyeceğin işi yapmayacaksın. Kuru havludan su damlatacak kadar da tasarruf edeceksin.

Mali disipline dikkat!
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş: Seçimin doğası gereği harcamalar bir miktar artacak ve piyasalara likidite enjekte edilecek. Burada çok hassas bir dengeyi korumamız, mali disiplini bozmamamız gerekiyor. Ayrıca, 2009’da iç piyasa rahatlatılmalı. IMF’yle bir an önce anlaşma yapılması da beklentilerimiz arasında yer alıyor.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu: “2008 durgun ve sıkıntılı geçti. İnsanlar zorunlu ihtiyaçları dışında her türlü harcamadan kaçındı. Bu şartlar altında 2009’a umutla bakamıyoruz. Evet, yerel seçimler 2009 başında piyasalara biraz rahatlama getirecek. Adayların ve partilerin harcamaları ekonomiyi canlandıracak. Ancak 2009’un ilk çeyreğinden sonra ne olur, bunu göremiyoruz. Kriz bütçesi hazırlanmalı, kredi muslukları açılmalı, sicil affı çıkarılmalı, KOSGEB kredilerinin kapsamı genişletilmeli, resmi ödemeler ertelenmeli, yerli malı kullanımı özendirilmeli.

Geçmiş yılları aratacak
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu: 2008’in beklentileri karşılamaktan uzak olduğunu söylemek yanlış olmaz. 2009’da, kriz nedeniyle pazarlarda yaşanacak talep daralmasıyla ihracatta düşüş görülmesi kaçınılmaz. Martta yerel seçimler var. Kriz ciddiyetle ele alınmalı. Bütçe harcamaları çok etkin yönetilmeli. 2009’un geçmiş yılları da aratacak bir yıl olacağını tahmin ediyorum. Üretim, istihdam ve para politikalarına ilişkin konular gözden geçirilerek düzeltilmeli. Üretim girdi maliyetleri aşağı çekilmeli. İstikrar sağlayacak önlemler bir an önce alınmalı. Türkiye’de üretilen ürünlerin tüketilmesi yönünde başlatılan kampanyaya destek verilmeli. KDV indirimi yapılmalı. Kamu işçi ve memurlarının maaşlarına daha fazla zam yapılmalı. Bağ-Kur ve SSK primlerindeki yük azaltılmalı. İşsizliği azaltıcı yatırımların önünün açılması için sektörel teşvik uygulamasına geçilmeli ya da bölgesel teşvik uygulamasıyla birlikte yürütülmeli.

Tarım gözardı edilmemeli
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Kesen: 2009’un ilk üç çeyreğinde fazla bir düzelme beklemiyorum. Önce güven ve moralin sağlanması gerek. Tarıma yönelik üretici kesimin finansman borçlarının hafifletilmesi, ertelenmesi faydalı olur. Tarımda kullanılan gübrede yardım sağlanmalı. KDV düşürülmeli. Akaryakıtta ÖTV indirilmeli. Tarım kesimi gözardı edilmemeli.

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Geza Dologh: En büyük beklentim, denizciliği mercek altına almaları. Çünkü, ihmal edilen denizciliğin ülke ekonomisine ve bütçeye katkısından yararlanmak lazım. Denizcilik, tüm yönleriyle ele alındığı ve incelendiği zaman 15-20 milyar dolar gelir sağlanabilir. Sektör, dünyada yaşanan kriz nedeniyle son aylarda sıkıntılı günler yaşıyor. 2009’da yüzde 35 gerileme olacak ama zor dönemin aşılacağına inanıyorum.