06.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ukrayna sınırları içerisinde yer alan ve Rus işgali altında bulunan Zaporijya Nükleer Santrali’nin geleceğiyle ilgili korkular yeniden su yüzüne çıktı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasında Rusların Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki güç ünitelerinin çatısına bombaya benzer nesneler yerleştirdiğini söyledi. Zelenskiy, “İstihbaratımızdan aldığımız bilgiye göre Rus birlikleri Zaporijya Nükleer Santrali’nin bazı güç ünitelerinin çatısına patlayıcıya benzeyen nesneler yerleştirdi. Belki de santrale yapılacak bir saldırıyı simüle etmek için. Belki de başka bir senaryoları vardır. Ancak her halükarda dünya, Zaporijya Nükleer Santrali’ne yönelik tehlikenin tek kaynağının Rusya olduğunu, başka hiç kimse olmadığını görüyor” dedi.
Zelenskiy, Zaporijya’daki gelişmelerle ilgili Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Ukrayna Devlet Başkanı ayrıca Emmanuel Macron’u Rus işgal birliklerinin Zaporijya Nükleer Santrali’nde tehlikeli provokasyonlara hazırlandığı konusunda uyardı” denildi.
Baraj gibi olur mu?
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Zelenskiy’nin açıklamalarının ardından, “Bu da başka bir yalan. Biliyorsunuz orada sahada IAEA ile bir temas kuruldu. IAEA tarafından oldukça yüksek bir değerlendirme yapıldı. Her şeyi, görmek istedikleri her şeyi gördüler” demişti. Moskova da, tam tersi biçimde Ukrayna birliklerinin nükleer santrale saldırı planları yaptığını iddia etti. Rus nükleer enerji şirketi Rosenergoatom Genel Müdür Danışmanı Renat Karçaa salı günü devlet televizyonunda yaptığı açıklamada Ukrayna birliklerinin 5 Temmuz gecesi roket ve insansız hava araçları ile nükleer santrale saldırmaya çalışacağını öne sürdü. Karçaa, Ukraynalıların nükleer santrali vurmasının yanı sıra nükleer atıklar içeren bomba atacağı iddiasını da dile getirdi.
UAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi ise yaptığı açıklamada, santralde yaptıkları denetimlerde patlayıcı maddeye rastlamadıklarını belirterek, 3 ve 4 numaralı reaktör ünitelerinin çatılarında patlayıcı bulunmadığını doğrulamak için gerekli olan ek erişim talebinde bulunduklarını söyledi.
Kakhovka barajında 6 Haziran’da meydana gelen patlama sonucu oluşan sel baskını çevredeki birçok yerleşim yerinin sular altında kalmasına yol açmıştı. Rusya önce Ukrayna’nın saldırıları sonrası barajın zarar gördüğünü iddia etmişti. Ancak uluslararası uzmanlar tarafından gerçekleştirilen çalışmalar, su altında bir patlamanın izlerini bulmuş, bu da Ukrayna’nın ‘Rusya baraja mayın yerleştirdi ve patlattı’ tezini doğrular nitelikte bir sonuç ortaya çıkarmıştı.
Tahıl anlaşması yine zora girdi
Türkiye’nin de arabuluculuğu sayesinde devam eden Tahıl Anlaşması yeniden zora girdi. 17 Temmuz’da sona erecek anlaşmanın uzatılması ihtimali belirsizliğini sürdürürken, Rusya taleplerinin karşılanmadığını söylüyor. Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin arabuluculuğunda İstanbul’da Rusya ve Ukrayna arasında Haziran 2022’de imzalanan tahıl anlaşmasının sona ereceği 17 Temmuz tarihine sayılı günler kala Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından tahıl anlaşmasına ilişkin açıklama yapıldı. Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın tekrar uzatılması için gerekli koşulların oluşmadığını ifade ederek, anlaşmanın Ukrayna ve BM tarafından propaganda malzemesi haline getirildiğini öne sürdü. Rusya’nın anlaşmanın uzatılabilmesi için Rus devlet tarım bankasının küresel SWIFT ödeme sistemine yeniden bağlanması talebini yinelediği ve taviz vermeyeceğini öne sürülüyor.