DünyaYaşlılık kapıyı iki kere çalar

Yaşlılık kapıyı iki kere çalar

18.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Araştırmaya göre, insanlar yıldan yıla kronolojik bir şekilde yaşlanmıyor. Vücudun önce 44 yaşında, ardından 60 yaşında iki kez büyük değişimler geçirerek alarm vermesiyle yaşlanma gerçekleşiyor.

Yaşlılık kapıyı iki kere çalar

Nature Aging” dergisinde yayınlanan araştırma, yaşlılığın yıldan yıla düzenli bir şekilde gerçekleşmediğini gösterdi. Çalışma, insanların kronolojik şekilde her yıl yaşlanmadığını, hayatları boyunca iki dönemde yaşlılık sürecinin zirveye çıktığını ortaya koydu. Araştırma kapsamında 25 ila 75 yaşları arasındaki insanlarda binlerce farklı molekül incelendi. Bir ila yedi yıl arasında her birkaç ayda bir kan ve dışkı örnekleri, cilt, ağız ve burun sürüntü örnekleri gönderen 108 gönüllü takip edildi. Araştırmacılar, 135 bin molekülü (RNA, proteinler, metabolitler) ve mikropları (bağırsaklarda ve ciltteki bakteriler, virüsler, mantarlar) değerlendirdi. 

Haberin Devamı

İki büyük dalga 

Buna göre, 44 yaş civarında ve 60 yaşında yaşa bağlı iki büyük değişiklik dalgası tespit edildi. İlk değişim dalgası, kardiyovasküler hastalıklarla, kafein, alkol ve lipitleri metabolize etme yeteneğiyle bağlantılı molekülleri içeriyordu. İkinci değişim dalgası ise bağışıklık düzenlemesi, karbonhidrat metabolizması ve böbrek fonksiyonuyla ilgili molekülleri içeriyordu. Cilt ve kas yaşlanmasıyla bağlantılı moleküller ise her iki yaşta da değişti. Önceki araştırmalar, yaşlanmada daha sonraki artışın 78 yaş civarında gerçekleşebileceğini öne sürmüştü ancak en son çalışma bunu doğrulayamadı, çünkü en yaşlı katılımcılar 75 yaşındaydı. ● DIŞ HABERLER