DünyaWagner ikilemi

Wagner ikilemi

08.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Önceki gün Moskova’ya, Ukrayna ordusuyla çatıştığı Bahmut’tan çekilme tehdidinde bulunan Wagner, dün ise Rusya’nın kendisine istediği miktarda mühimmat yollama sözü verdiğini açıkladı.

Wagner ikilemi

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta en şiddetli çarpışmaların yaşandığı ve Kiev’in Ruslara teslim etmemekte direndiği Bahmut’tan çekilme tehdidinde bulunan paralı asker grubu Wagner, bu kez istediğini almış görünüyor.

Haberin Devamı

Nitekim Wagner’in kurucusu Yevgeni Prigojin, Rusya’nın, savaşçılarının Bahmut’ta kalması için gerekli mühimmatı yollama sözü verdiğini açıkladı. Prigojin, Moskova’daki yetkililerin, askerlerinin ihtiyacı olan ne varsa göndereceklerini kendisine ilettiğini vurguladı. Wagner’in kurucusu, geçtiğimiz günlerde pek çok cesetle birlikte bir video mesaj yayınlayarak, Rusya Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı’na “sövmüş”, gerekli mühimmat sağlanmadığı için 10 Mayıs’ta Bahmut’tan çekilme tehdidinde bulunmuştu.

Prigojin, ayrıca bu bölgenin savunmasını ve mevzileri Çeçen güçlerine devretmek için Moskova’dan izin istediğini bildirmişti. Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov ile temasa geçtiğini aktaran Prigojin, Bahmut’ta Wagner’in pozisyonlarını almayı kabul ettiği için kendisine teşekkür etmişti. Prigojin ayrıca Rusya Savunma Bakanlığı’nın General Sergei Surovikin’i Wagner ile çalışmak üzere görevlendirdiğini söyledi. Wagner liderinin “nasıl savaşılacağını bilen bir general yıldızına sahip tek adam” diye tanımladığı Surovikin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov’dan önce birkaç ay Ukrayna işgalini komuta etmişti.

Haberin Devamı

Wagner ikilemi

Yevgeni Prigojin

Zaporijya’dan kaçış

Öte yandan Ukrayna topraklarındaki Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde yaşayan binlerce sivilin, Rusya’nın bölgeyi tahliye çağrısının ardından kaçmaya başladığı haber veriliyor. Bölgede bulunan Melitopol’un Ukraynalı Belediye Başkanı Ivan Fedorov, binlerce aracın yollara çıkması nedeniyle dün trafik sıkışıklıkları yaşandığını söyledi.

Birleşmiş Milletler ise, bu bölgede bir “nükleer kaza” yaşanabileceği uyarısı yaptı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, Zaporijya’daki durumun giderek daha fazla belirsizliğe sürüklendiği uyarısında bulundu. Kurumun açıklamasında da, santral çalışanlarının tesiste bulunmayı sürdürdüğü ancak personel ve ailelerinin durumu konusunda “derin endişe” olduğu vurgulandı.

Rusya’nın işgal altındaki bu bölgeye atadığı yetkili Yevgeni Balitski, Ukrayna ordusunun bu bölgedeki mevzilere saldırılarını yoğunlaştırdığını savundu. Sosyal medyadan açıklama yapan Balitski, “Bu nedenle çocukların, kadınların, yaşlıların, engellilerin ve hastaların tahliyesi kararını aldım” mesajı verdi. Ancak bu tahliyelerin, beklenen büyük taarruza hazırlık olarak da yorumlanıyor.

Haberin Devamı

Rusya Zaporijya bölgesinin büyük bölümünü işgal altında tutarken, bölgenin başkenti olan Zaporijya ise Ukrayna kontrolünde.

Kiev neden bekliyor?

Sürekli konuşulan ve beklenen karşı taarruz, Ukrayna medyasında da sürekli işlenen ana gündem maddelerinden biri haline geldi. Ancak ordu temsilcileri, bu konuda susmayı tercih ederken, sorulara da “Bekleyin” yanıtını veriyor.

DW’nin analizine göre Kiev güçlerinin beklemesinin çeşitli nedenleri var. Örneğin Batı’nın göndermesi beklenen silahların tamamı yerine ulaşmadı. Yılbaşından bu yana Ukrayna, NATO ortaklarından, aralarında Alman ve İngiliz yapımı onlarca modern tank, Patriot hava savunma sistemleri ve Sovyet yapımı savaş uçaklarının da bulunduğu çok sayıda ağır silah edindi.

Haberin Devamı

“Ukrainska Pravda” gazetesinin tahminlerine göre, Ukrayna ordusu, taarruz için 50 bin askerden oluşan 16 yeni tugay kurdu. Yeni birliklerin, hazırlıklarını tamamlamak ve yeni silahları kullanmayı öğrenmek için zamana ihtiyacı var. Ayrıca çok sayıda birliğin koordineli olarak komuta edilebilmesini sağlamak da bir başka sorun. Kiev merkezli savunma uzmanları, çok sayıda senaryonun, bilgisayarlarda simüle edildiğini belirtiyor.

Bunun yanında hava koşulları da şu anda pek elverişli değil. Kır yollarına yağan yağmur, savaş araç-gereçlerinin geçişini güçleştiriyor. Ayrıca Ukraynalı askerlerin, saklanmalarını kolaylaştırabilmek için ağaçların daha yoğun yapraklanmasını da beklemeleri gerekiyor. Yolların yeterince kuru, ağaçların da yeterince yeşil olması ise, zaman alacak.