DünyaVenezuela'da muhalefetin başkan adayı Edmundo Gonzalez hakkında tutuklama emri çıkarıldı

Venezuela'da muhalefetin başkan adayı Edmundo Gonzalez hakkında tutuklama emri çıkarıldı

03.09.2024 - 12:39 | Son Güncellenme:

Venezuelalı bir yargıç, Temmuz ayında yapılan seçimlerin sonuçlarına ilişkin yürütülen cezai soruşturma kapsamında muhalefetin başkan adayı Edmundo Gonzalez hakkında tutuklama emri çıkardı.

Venezuelada muhalefetin başkan adayı Edmundo Gonzalez hakkında tutuklama emri çıkarıldı

Venezuela’da mahkeme 28 Temmuz’daki seçimleri kazandığını iddia eden 75 yaşındaki eski diplomat Edmundo Gonzalez’in tutuklanmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Tutuklama emri, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun muhaliflerini komplo, belgelerde tahrifat ve yetki gaspı gibi çeşitli suçlarla itham eden yetkililerin talebi üzerine verildi. Bu hareket, Maduro'nun üçüncü altı yıllık görev süresini kazandığını ilan etmesinden sonra muhalefete yönelik artan baskıların son adımı oldu.

Tutuklama emrinin, Edmundo Gonzalez'in savcıların sorularını yanıtlamak üzere üç kez üst üste mahkemeye gelmemesi üzerine çıkarıldığı belirtildi. Gonzalez, seçimin ertesi gününden bu yana kamuoyu önüne çıkmadı.
Savcılar, Venezuela'da uzun süredir seçim sonuçlarının kesin kanıtı olarak kabul edilen seçim kağıtlarına odaklandı. 28 Temmuz seçimlerinde kullanılan 30 bin elektronik oylama makinesinin her biri, bilgileri Ulusal Seçim Konseyi'ne (CNE) de iletilen çetele kağıtlarının birkaç kopyasını basmıştı.

Haberin Devamı

İktidar partisine sadık seçim yetkilileri sandıklar kapandıktan saatler sonra Maduro'yu kazanan ilan etti ancak önceki başkanlık seçimlerinde olduğu gibi sonuçları oy verme makinelerine göre ayrıştırarak yayınlamadı. Ulusal Seçim Konseyi, web sitesi hacklendiği için ayrıntılı bilgileri yayınlayamadığını açıkladı.

Yasa gereği, seçimlere katılan her partinin her makineden bir kayıt alma hakkı var. Hükümet destekçileri muhalefet temsilcilerinin bu önemli belgelerin kopyalarını almasını engellemeye çalıştı, ancak hükümet makinelerin yüzde 80'inden fazlasının kopyalarını almayı başardı.

Muhalefet lideri Maria Corina Machado, Maduro'nun eski diplomat karşısında açık farkla kaybettiğini gösterdiğini açıklayarak kayıtları internette yayınladı. Sonuçların dökümünün yayınlanması için uluslararası baskı artarken Maduro, Yüksek Mahkeme'yi seçim sürecini denetlemeye çağırdı. Yüksek Mahkeme yargıçları, federal yetkililer tarafından aday gösteriliyor ve Maduro destekçilerinin hakim olduğu Ulusal Meclis tarafından onaylanıyor.

Mahkeme 22 Ağustos'ta muhalefet tarafından yayınlanan oy sayım cetvellerinin sahte olduğu sonucuna vardı ve Maduro'nun zaferini onayladı. İktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi oy sayım cetvellerinin kopyalarını yayınlamayı reddetti.

Haberin Devamı

Muhalefet koalisyonu Plataforma Unitaria'yı temsil eden Gonzalez geçtiğimiz cuma günü savcılığa çağrıldı. Machado, savcıların eylemlerini yasal süreç güvencelerinin eksikliği nedeniyle sorguladı ve uzun süredir Maduro'nun müttefiki olan Başsavcı Tarek William Saab'ı 'peşinen mahkum eden' bir 'siyasi suçlayıcı' olmakla suçladı. Gonzalez, diğer hususların yanı sıra, hangi koşullarda görüşmeye gelmesinin beklendiğinin belirtilmediğini ileri sürerek görüşme çağrısını reddetti.

Tutuklama emrinin çıkarılmasının ardından Machado X hesabından, "Maduro gerçeklikle tüm bağını yitirdi" diye yazdı. "Rejimin seçilmiş başkan Edmundo Gonzalez'i tehdit etmek için çıkardığı tutuklama emri, hareketimizin kararlılığını güçlendiren yeni bir çizgiyi aşıyor. Venezuelalılar ve dünyanın dört bir yanındaki demokrasiler özgürlük arayışımızda her zamankinden daha fazla birleşmiş durumdadır" ifadelerini kullandı.

Associated Press (AP) haber ajansının muhalefet tarafından açıklanan sayım döküm cetvelleri üzerinde yaptığı inceleme, Gonzalez'in Venezuela hükümetinin iddia ettiğinden çok daha fazla oy aldığını gösteriyor. Analiz, Maduro'nun kazandığına dair resmi açıklamaya şüphe ile yaklaşılmasına sebep oluyor.