Dünya'Uğursuzluk' olmasın diye yapıldı! Kraliçe'nin tabutunda dikkat çeken 2 detay

'Uğursuzluk' olmasın diye yapıldı! Kraliçe'nin tabutunda dikkat çeken 2 detay

21.09.2022 - 07:08 | Son Güncellenme:

Tüm dünyanın yakında takip ettiği Kraliçe II. Elizabeth'in cenaze töreninde yaşananların yankıları hâlâ devam ederken, tören esnasında uygulanan bazı prosedürlerle ilgili ayrıntılar da ortaya çıktı. Özellikle Kraliçe'nin tabutuyla ilgili 2 detayın ardındaki gerçek oldukça dikkat çekici.

Uğursuzluk olmasın diye yapıldı Kraliçenin tabutunda dikkat çeken 2 detay

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - İngiltere tarihinin 'tahtta en uzun kalan lideri' unvanına sahip Kraliçe II. Elizabeth 96 yaşında hayatını kaybetti. İktidarda kaldığı 70 yıl boyunca her hareketiyle gündemde yer bulan Kraliçe'nin cenazesi de en az saltanatı süresinde yaşananlar kadar konuşuldu. Öyle ki Kraliçe Elizabeth’in son yolculuğunu canlı izlemek isteyen milyonlarca kişi İngiltere’nin başkenti Londra’ya gitti, törenleri internet üzerinden izleyenlerin sayısı da milyarlara ulaştı. Büyük ilgi gören uğurlama töreninin yankıları hâlâ devam ederken, törende izlenen bazı adımların ise geçmişteki kraliyet cenazelerinde 'uğursuzluk' olarak kabul edilen birtakım olaylar sebebiyle uygulandığı ortaya çıktı. İşte cenazenin bilinmeyen o detayları.

Haberin Devamı

TAÇ TABUTA SABİTLENDİ ÇÜNKÜ...

Birçok ülkede gerçekleştirilen devlet törenlerinde, ölen kişinin naaşının taşınması sırasına top arabası kullanılıyor. İngiltere Kraliçesi Victoria'nın 4 Şubat 1901'de hayatını kaybetmesinin ardından düzenlenen törenlerde İngiliz donanmasına ait bir top arabasının kullanılması ise bu olayın ilk örneklerinden biri olarak biliniyor. Aynı araç, o tarihten bu yana aralarında İngiltere Kralı VII. Edward, V. George, Kraliçe II. Elizabeth'in babası Kral VI. George ve ülkenin eski başbakanlarından Winston Churchill'in resmi cenaze törenlerinde de kullanıldı. Yaşanan ilginç olaylarla hafızalarda yer edinen tören ise Kral 5. George'unki oldu.

Uğursuzluk olmasın diye yapıldı Kraliçenin tabutunda dikkat çeken 2 detay
İngiltere Kraliçesi Victoria

Haberin Devamı

28 Ocak 1936'da 70 yaşındayken hayatını kaybeden Kral V. George'un cenazesi taşınırken yaşananlar 'uğursuzluk' olarak tanımlandı ve kötü olayların habercisi olarak yorumlandı. Kralın ölümünün ardından İngiliz halkı yapılacak törenleri izlemek ve kralı uğurlamak için Londra sokaklarını doldurmuştu. George’nin naaşını taşıyan top arabası halkın arasından geçtiği sırada tabutun üzerinde bulunan kraliyet tacı yere düştü. Yere düşen taç kortejdeki askerler tarafından hemen yerden alınarak tabutun üzerine yerleştirildi. Ancak bu olay, tahtı devralacak olan VIII. Edward’ı gelecek konusunda oldukça endişelendirdi. Edward, yıllar sonra yaşananlar hakkımda, “Çok garip bir olaydı. Bu bir batıl inanç olmasa da, gelecekte yaşanacak kötü olayların habercisi olup olmayacağını hep merak ettim” dedi. Yaşanan bu olay kraliyet ailesinin hafızasında da yer etti. Kraliçe II. Elizabeth’in cenazesi sırasında böyle bir olayın yaşanmaması için taç ve tabut üzerinde bulunan diğer eşyalar tabuta sabitlendi.

TABUT DEVRİLMESİN DİYE ONLAR ÇEKTİ

Dünya çapında birçok haber kanalında ve çeşitli platformlarda canlı yayınlanan cenaze töreninde birçok kişinin dikkatini Kraliçe'nin tabutunun bahriyeliler tarafından çekilmesi oldu. Birçok kişinin aklında ise tabutun neden insanlar tarafından çekildiği sorusu belirdi. Bunun da temeli yine geçmişte yaşanan kötü bir tecrübeye dayanıyor.  

Uğursuzluk olmasın diye yapıldı Kraliçenin tabutunda dikkat çeken 2 detay

Haberin Devamı

Takvimler 1901 yılını gösterdiğinde İngiltere Kraliçesi Victoria hayatını kaybetmişti. Kraliçenin naaşı atlar tarafından çekilen bir top arabasına bindirildi. Tören sırasında tabutu çeken atların ürkmesi sonucu naaşın neredeyse yere düşme tehlikesi atlatması, başka çözüm arayışlarını beraberinde getirdi. Bunun üzerine bahriyelilerin çektiği top arabası devreye girdi ve bu gelenek günümüze kadar geldi.

BABASINI BİR AVUÇ TOPRAKLA DEFNETTİ

Kraliçe II. Elizabeth’in hayatındaki ilginç anlardan biri de babasının cenaze töreni öncesi ve sonrası yaşandı. 

1939 yılında II. Dünya Savaşı'nın etkisinin tüm dünyada hissedildiği sırada Elizabeth ve kız kardeşi Windsor Kalesi'ne taşındıkları için büyük ölçüde Londra'nın dışında kaldı. 1945'te Elizabeth, savaş sürecinde yardımcı olmak için gönüllü hizmetlerde bulundu. Uzman bir sürücü ve tamirci olmak için diğer İngiliz kadınlarla yan yana eğitim aldı. Gönüllü çalışması sadece birkaç ay sürse de, Elizabeth kraliyet dışında farklı bir hayatın var olduğunu açık bir şekilde hep gözlemleyip cesaret kazandı. 

Uğursuzluk olmasın diye yapıldı Kraliçenin tabutunda dikkat çeken 2 detay

Takvimler 1952 yılını gösterdiğinde Kral VI. George hayatını kaybetti. Babalarının ölümüyle derinden sarsılan Prenses Elizabeth ve Prenses Margaret, babalarına saygılarını sunmak için gizlice cenazenin defnedileceği güne kadar bekletildiği Westminster Hall’a gitti ve kral olan babalarının tabutunu selamladı. Elizabeth babasının defnedildiği gün de bir hamle de bulundu, yerden aldığı bir avuç toprağı tabutun üstüne attı. Babasının ölümünden aylar sonra ise Elizabeth, 2 Haziran 1953'te Westminster Abbey'de 25 yaşındayken Kraliçe II. Elizabeth olarak taç giydi ve 70 yıl boyunca saltanat sürdü. Ve geçtiğimiz 8 Eylül'de hayatını kaybeden Kraliçe de 2 gün önce aile üyeleri ve kocasının da defnedildiği St. George Şapeli'ne gömüldü. 

Haberin Devamı

Kraliçe II. Elizabeth defnedildildiği St. George Şapeli'nde babası Kral VI. George, annesi Kraliçe Elizabeth, kardeşi Prenses Margaret ve kocası Prens Philip ile birlikte yatacak. Tarihi şapel bu isimler dışında Kraliçe Mary, Kral V. George, VII. Edward, IV.William, IV. George, III. George, I. Charles, VIII. Henry, IV. Edward, VI. Henry ve Hannover Kralı V. George gibi birçok kral ve kraliçenin de mezarına ev sahipliği yapıyor.