Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Atina'ya yaptığı ziyaret ve Yunan mevkidaşı Yorgo Gerapetritis'le görüşmesi, yerel basının olduğu kadar uluslararası medyanın da ilgisini çekti. Atina'daki buluşmada bakanlar Fidan ve Gerapetritis'in gündeminde Ege sorunlarının çözümü için başlatılması planlanan yeni süreç vardı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara ve Atina'nın önünde tarihi bir fırsat olduğunu belirtip mevcut iklimin kalıcı hale getirilmesi gerektiğini kaydetti. Bakan Fidan, "Bildiğiniz gibi Ege'de görüş ayrılıklarımız olduğu bir gerçek... Üzerinde çalışmamız ve çözüm aramamız gereken Ege'de birbiriyle bağlantılı pek çok sorun var. Bunları sadece kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge meselesine indirgeyemeyiz" dedi.
Basın toplantısında konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis ise, "Kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge konusunda başlayacak kapsamlı görüşmelerin ön şartlarını konuştuk" diyerek samimi bir başlangıç yapıldığını söyledi.
Uluslararası haber ajansı AFP, abonelerine 'Türkiye ve Yunanistan ilişkilerin geliştirilmesinde çalışmayı sürdürmek için anlaşıyor' başlıklı bir haber servis etti. Ankara ve Atina'nın birkaç yıl boyunca gerilim dönemi yaşadığını hatırlatan AFP, 2023 başındaki büyük depremle birlikte iklimin değiştiğini aktardı.
To Vima gazetesi, 'Fidan-Gerapetritis: Pozitif iklim, farklılıklar ve Aralık ayında randevu' başlığıyla Atina'daki buluşmayı okurlarına sundu.
Kathimerini gazetesi 'Bağlamda anlaşamadıklarını kabul ettiler', 'Erdoğan-Miçotakis görüşmesinin yol haritası' gibi başlıklar tercih etti, İngilizce edisyonunda ise 'Atina-Ankara görüşmelerinde farklılıklar sürüyor' denildi.
Ta Nea gazetesi Atina'daki randevuyu manşetten verdi, 'Nerede anlaştılar ve nerede anlaşamadılar' derken, haberin spotunda 'Fidan-Gerapetritis görüşmesinin arka planı', 'Kapalı kapılar arkasında kritik konularda diyalog resmen başladı', 'Atina ve Ankara arasında farklı başlangıç noktaları' ve 'Fidan'ın birbiriyle bağlantılı sorunlara dair anahtar sözü' gibi ifadeler yer aldı.
Ekonomi gazetesi Naftemporiki, 'Fidan-Gerapetritis görüşmesinden üç sonuç: Açık kanallar ve zor konular' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı. Gazeteye göre Ankara ve Atina arasında yer alan sözde 'ağır' gündemdeki mesafe bakanlar tarafından doğrulandı, Türkiye müzakere edilecek konuların kapsamını genişletmeye çalışırken Yunanistan kırmızı çizgilerini çekti. Naftemporiki'nin atıfta bulunduğu nokta, Ankara'nın Türk-Yunan ilişkilerini kıta sahanlığı veya münhasır ekonomik bölge parantezinde değil birçok başlıkta müzakere etmek istemesi.
Ethnos gazetesi 'Fidan ve Gerapetritis normalleşmeye doğru yol haritasını belirliyor' başlıklı haberinde iki bakanın açıklamaları dikkate alındığında Türk-Yunan ilişkilerinin normalleşme ihtimalinin artık daha 'somut' bir boyut kazandığını yazdı. Gazetenin Türkiye muhabiri Maria Zacharaki'nin imzasını taşıyan haberde bakanların basın toplantısının heyecanla beklendiği bilgisi paylaşıldı, 'Realizm mi yoksa revizyonizm mi?' ara başlığı atıldı.
Ethnos'taki bir başka analiz 'İki taraf önemli konularda anlaşamadıkları konusunda anlaşmaya vardı' başlığıyla sunuldu, yorumda Ankara ve Atina'nın zaman kazanmayı amaçladığı, ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'a çıktıktan sonra izleyeceği politikanın beklendiği dile getirildi.
Atina yönetimine destek vermesiyle bilinen Eleftheros Typos gazetesinin başlığı ise, "Toplantıda anlaşmazlık anlaşması: Trakya'daki Müslüman azınlığa ve 'sakin sulara' meydan okuma' oldu.
Skai televizyonu 'Hakan Fidan Atina'yı ziyaret ediyor: İlişkilerimizi dürüst ve yapıcı bir şekilde ele aldık' başlığını tercih etti.