29.04.2024 - 14:11 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Yeryüzünün en büyük savunma ittifakı Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), yeni Genel Sekreteri'ni belirlemeye hazırlanıyor. Mevcut Genel Sekreter Jens Stoltenberg'in iki kez uzatılan görev süresi, 1 Ekim 2024’te doluyor. Stoltenberg'in yerine geçmek için aday olan Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin yanı sıra, yarışta Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Ioannis ve Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ın da adı geçti.
ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin desteklediği Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin arkasındaki ülkelerin sayısı 30'a yaklaşırken, 32 ülkeli NATO'nun gözü bir süredir Ankara'daydı.
Türkiye'nin NATO Genel Sekreteri'nin belirlenmesinde vereceği karar, hayati önemdeydi. Zira, ittifakın tüm üyelerinin oy birliğiyle yeni Genel Serketer'in atanması için tercihte bulunması zaruri.
Temmuz 2023'te sürpriz şekilde Hollanda siyasetinden ayrılma kararı aldığını duyuran Mart Rutte, geçen hafta İstanbul'daydı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Rutte, ortak basın toplantısında "Türkiye belirleyici bir rol oynuyor" cümlesini kurdu, devamında "Türkiye jeopolitik bir aktör. Türkiye'nin bölgede çok etkisi var" dedi.
Türkiye'nin ABD'nin ardından NATO bünyesindeki en büyük ikinci askeri gücü temsil ettiğini hatırlatan Hollandalı siyasetçi, "Bütün bu bölgede ve genel transatlantik ilişkilerinin istikrarı bakımından NATO'nun güney kanadının Türkiye'ye ihtiyacı var, Türkiye'nin liderliğine ihtiyacı var" diye konuştu.
Ankara'nın tavrı bugün netleşti, Türkiye Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin adaylığına destek verecek. Ankara tarafından ittifak üyelerine NATO Genel Sekreterliği için Rutte'ye destek sunulacağı iletildi.
Mark Rutte'nin NATO Genel Sekreteri olmak için ikna etmesi gereken üç ülke daha var, bunlar Macaristan, Slovakya ve Romanya.
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla tarihi bir kırılma yaşandı, birkaç yıl önce Fransa lideri Emmanuel Macron tarafından 'beyin ölümü' gerçekleştiği savunulan NATO sahneye güçlü bir şekilde döndü.
27 ayın çoktan dolduğu savaş Rus lider Vladimir Putin'in dile getirdiği tezlerin tam aksine bir sonuç verdi, NATO'ya iki yeni üye katıldı: Finlandiya ve İsveç. Özellikle İsveç'in NATO'ya dahil olmasında Türkiye belirleyici bir rol oynadı, Ankara Stockholm yönetiminden yeni terörle mücadele yasalarını hayata geçirmesini istedi. Türkiye ve İsveç arasındaki müzakerelerde, Genel Sekreter Jens Stoltenberg devredeydi.
Jens Stoltenberg'in yerine geçecek isim, Rusya işgaline karşı direnen Ukrayna'ya sunulacak desteğin yanı sıra Üçüncü Dünya Savaşı'na yol açabilecek doğrudan bir çatışmadan kaçınılması gibi sıcak başlıklarla görevine başlayacak.
İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Sovyetler Birliği'ne karşı kurulan NATO'ya, Türkiye ve komşusu Yunanistan 1952 yılında katıldı.
NATO'nun ünlü beşinci maddesi, ittifakın tüm üyelerine bir güvenlik şemsiyesi sağlıyor. Zira, söz konusu maddeye göre saldırıya uğrayan bir üyeye diğer üyelerin tümü yardıma gitmek zorunda.