28.08.2023 - 10:33 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Vilnius zirvesi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan yıllar sonra ilk kez Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüştü. Görüşmede herkesin beklediği kritik konular masaya yatırılmadı. İki ülkenin liderleri işbirliği ve ekonomik politikalar konusunu konuştu ve asıl görüşmeleri Eylül ayına bıraktı. Hem Türkiye hem de Yunanistan 5 Eylül'de iki ülkenin bir araya geleceğini duyurdu. Dışişleri Bakanlığı, internet sitesinden Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis'in Türkiye'yi ziyaret edeceğini ve Türk mevkidaşı Hakan Fidan'la görüşeceğini açıkladı. Benzer duyuru, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan da yapıldı.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan resmi açıklamaya göre Hakan Fidan ve Yorgo Gerapetritis ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel sorunları da görüşecek. İki bakan Atina ile Ankara arasında yakınlaşmaya yönelik adımlar olabilecek sektörleri belirlemeye çalışırken, 18 Eylül'de BM Genel Kurulu'nda bir Erdoğan-Miçotaki görüşmesi daha yaşanacak.
Yukarıdaki bilgilerden bahsettikten sonra Atina'nın kırmızı çizgilerinden vazgeçmeyeceğini hatırlatan In.GR, Gerapetritis'in Devlet Televizyonu ERT'ye verdiği, röportajdan bahsetti. Gerapetritis söz konusu röportajda 'Yunan hükümetinin bırakın egemenlik haklarını, ulusal düzeydeki konuları Türkiye ile asla görüşmeyeceğini' ifadelerini kullandı.
Kara suları ve kıta sahanlığı konusunda ise Gerapetritis ' Yunanistan ve Türkiye'nin Uluslararası Yargı önüne getirilebilecek tek bir anlaşmazlığı var ve bu da deniz alanlarının, yani MEB ve kıta sahanlığının sınırlandırılmasıdır' dedi.
Ethnos gazetesinde yer alan 'Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde 'şafak vakti' başlıklı haberde ise iki ülke arasındaki buzların eridiği belirtildi. Atina'nın amacının bölgedeki pozitifliği korumak olduğunu aktaran Ethnos, Yunanistan'ın, Ankara'ya aslında net bir mesaj verdiğini öne sürdü. 'Düşmanca ve hoşgörüsüz bir ortamda' iki ülkenin bir araya gelemeyeceğini yazan Ethnos, gerilimin azalmasına rağmen Türkiye'nin Kıbrıs konusunda(Pile yolu gerginliği) geri adım atmadığını bildirdi.
KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından Birleşmiş Milletler kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak üzere hazırladığı Pile-Yiğitler Yolu Projesi, BM ve Güney Kıbrıs ile KKTC arasında gerginliğe sebep oldu. BM Barış gücü askerleri yol yapımını engellemek için sabah saatlerinde yol yapılacak alana beton bloklar yerleştirdikten sonra araçlarını da KKTC topraklarına park etti. Bölgeye gelen Türk askeri ise BM'ye ait araçları ve beton blokları bölgeden dozer yardımıyla kaldırdı.
Haberin devamında Yunanistan'ın komşularıyla olan iyi ilişkilerini sürdürdüğünü ve geliştirmeye çalıştığını belirten Ethnos, Miçotakis'in Balkan ülkeleri ve Ukrayna lideri Zelenskiy'i ağırladığını bildirdi. Davete ayrıca Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de katıldı.